La temuda crisi econòmica que havia de seguir la pandèmia de Covid-19 ja és una realitat a Barcelona, que des del gener ha vist com la taxa d’atur de la ciutat es disparava un 31%. La capital catalana va tancar el mes d’octubre amb 92.446 aturats, una xifra similar a la dels últims mesos postconfinament, però en la sèrie històrica cal retrocedir fins a la primera meitat del 2015 per trobar una dada d’atur tan nefasta, segons les dades del departament d’Estadística de l’Ajuntament de Barcelona.

En aquests mesos la taxa d’atur ha pujat dos punts i s’ha situat en el 8,6% dels barcelonins en edat de treballar. De fet, aquest indicador suma set mesos consecutius per sobre del 8%, una tendència que, unida als successius tancaments de comerços i negocis per frenar la segona onada, sembla indicar que la recuperació econòmica serà més lenta del que es preveia inicialment. El centre de Barcelona no ha pogut compensar la caiguda en picat de l’arribada de turistes amb més públic local i és una de les zones més afectades.

Barris amb l’atur disparat

El Raval –on l’atur ha crescut un espectacular 57,9% en només nou mesos–, el Gòtic (46,1%) i el Poble-sec (42,9%) encapçalen la classificació de barris on més s’ha incrementat el nombre de persones sense feina i estan molt per sobre de la mitjana de la ciutat. A l’extrem oposat hi ha barris humils com Baró de Viver, el Bon Pastor o Sant Andreu, on el nombre de desocupats ha crescut al voltant del 21%, un cop dur per als seus veïns, que tot i així han patit una davallada molt menys important que altres zones. 

Barris on més i menys ha crescut l’atur / Picktochart

Altres barris del centre com la Barceloneta, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i bon part de la part central de l’Eixample també han patit forts increments de l’atur (vegeu mapa), igual que bona part de la zona dels barris de muntanya, en especial a Vallvidrera, Sant Genís del Agudells, Montbau i la Vall d’Hebron. Barris amb forta dependència del turisme com la Vila de Gràcia, la Sagrada Família o Sant Antoni tampoc se salven dels estralls de la pandèmia. 

[Fes clic a cada barri per veure el nombre d’aturats i la variació de la taxa d’atur d’aquest 2020]

Més desigualtat

La duresa dels confinaments i les restriccions per frenar la propagació de la Covid-19 ha acabat amb molt negocis i ha deixat al límit als que han sobreviscut, però el seu impacte no ha sigut igual a tota la ciutat. Una de les principals conseqüències de la nova crisi econòmica que ara tot just comença és que ha eixamplat les diferències entre els barris més rics i els més pobres en un temps rècord. Es tracta d’una tendència que ja es podia intuir després del primer estat d’alarma i que ara, en plena segona onada, només ha fet que consolidar-se.

La diferència entre Pedralbes, el barri amb menys atur de Barcelona, i Ciutat Meridiana, el que en té més, s’ha eixamplat tres punts en menys d’un any. Al gener la diferència de la taxa d’atur entre els dos barris era d’uns 10 punts, mentre que actualment supera els 13 punts. Així, en aquests mesos la taxa d’atur a Pedralbes ha passat del 2,8% al 3,5%, mentre que ha Ciutat Meridiana l’increment és molt més gran i ha passat del 13% al 16,6%. L’evolució d’altres barris de la zona nord com Vallbona, Trinitat Nova o Trinitat Vella és molt semblant. Van començar l’any amb un atur del 12% i ara superen àmpliament el 15%.

[Fes clic a cada barri per veure la taxa d’atur i la comparativa entre el gener i l’octubre]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa