Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La crisi del coronavirus dispara l’atur als barris més pobres de Barcelona
  • CA

Menjadors socials amb cues més llargues que mai, oficines de l’atur saturades de consultes, un degoteig constant de desnonaments o negocis que abaixen la persiana per falta de clients són estampes habituals de la Barcelona en pandèmia. El reguitzell de tragèdies personals és interminable i la majoria tenen un denominador comú: la pèrdua de la feina de molts barcelonins a conseqüència de la paràlisi econòmica provocada pel confinament i les restriccions posteriors, que ha disparat l’atur a tota la ciutat, però ha tingut una incidència especial als barris més pobres.

Entre el febrer i el juny, l’atur ha pujat dos punts a Barcelona, que s’ha situat en el 8,6% de la població en edat de treballar, una xifra que suposa el retorn als nivells d’ocupació del 2016, segons les dades del departament d’Estadística de l’Ajuntament. En aquests quatre mesos de confinament, més de 21.000 persones han perdut la seva feina i el nombre total d’aturats s’ha enfilat fins als 92.700, gairebé un 30% més que al mes de febrer, quan ja es registraven els primers casos de coronavirus a la ciutat. Per a moltes famílies això podria significar la pèrdua de quatre anys d’esforç i lluita per deixar enrere la crisi anterior.

S’eixamplen les desigualtats

L’impacte del coronavirus ha sigut molt desigual en funció del barri i, com de costum, els barris amb una renda més baixa han patit molt més que els barris més rics. Pedralbes, el barri amb menys atur de Barcelona (3,5%), només ha registrat un augment de 0,6 punts percentuals durant el confinament, una xifra gairebé sis vegades inferior a la de Ciutat Meridiana, que amb 16,4% de la seva població sense feina –i un increment de 3,4 punts entre febrer i juny– és el barri amb més atur de la ciutat.

La paràlisi econòmica d’aquests últims mesos ha contribuït a eixamplar les desigualtats entre barris. Abans de l’arribada de la Covid-19, la diferència en el nivell d’ocupació entre Pedralbes i Ciutat Meridiana era de 10 punts, mentre que ara és de gairebé 13 punts. És una diferència pràcticament igual a la que hi havia al juny del 2016, quan ambdós barris tenien xifres d’atur similars a les d’enguany. Això vol dir que en aquests quatre anys Ciutat Meridiana havia aconseguit retallar la distància que el separava de Pedralbes en tres punts, els mateixos que ha perdut a conseqüència de la pandèmia.

La situació és similar si es comparen altres barris del nord de la ciutat com Vallbona, Trinitat Vella o Trinitat Nova. Tots havien començat l’any amb una taxa d’atur al voltant del 12%, que tot i ser molt elevada i gairebé el doble de la mitjana de la ciutat, era entre dos i tres punts més baixa que al 2016. Ara, després del confinament, els tres barris registren més desempleats que fa quatre anys, un fet que ha posat en alerta els serveis socials de l’Ajuntament, que aquesta mateixa setmana ha posat en funcionament set oficines d’acompanyament per ajudar els veïns a tramitar les ajudes que han activat les diferents administracions per esmorteir el cop.

Comparativa per barris

[Fes clic a cada barri per veure la taxa d’atur]

A més de Pedralbes, la zona alta de Barcelona sembla immune a l’atur. El districte de Sarrià-Sant Gervasi és el més present i té els seus sis barris entre els 10 que tenen menys treballadors sense feina després del confinament. Sarrià (3,7%), Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes (3,8%), les Tres Torres (4,5%), Sant Gervasi-Galvany (4,5%) i Sant Gervasi-Bonanova (4,7%) tenen una taxa d’atur tan baixa que es pot incloure en el que s’anomena atur natural, és a dir, aquell nivell de desocupació que es considera normal i que no es pot reduir gaire més. Normalment es produeix perquè hi ha persones que o bé no busquen feina o bé han deixat la seva durant un temps a l’espera d’una millor oportunitat laboral.

En l’extrem oposat s’hi troben la majoria de barris de Nou Barris, que amb l’excepció de Porta (9,5%) registren tots un atur per sobre del 10%. També sobrepassen aquest llindar el Raval i la Barceloneta (Ciutat Vella); la Verneda i la Pau i el Besòs i el Maresme (Sant Martí); la Trinitat Vella (Sant Andreu) o la Marina del Prat Vermell (Sants-Montjuïc). La majoria d’aquests barris han estat dels més colpejats per la crisi de la Covid-19 i comptaran a partir d’aquesta setmana amb una oficina municipal dedicada per intentar buscar solucions a la falta de feina.

L’atur no puja arreu per igual

[Fes clic a cada barri per veure la variació de la taxa d’atur en aquests quatre mesos]

L’anàlisi de les dades del departament d’Estadística de l’Ajuntament de Barcelona (vegeu el mapa) permet comprovar que els barris on més ha pujat l’atur –en punt percentuals respecte al conjunt de població, no en nombre d’aturats totals– són també els que ja estaven més castigats per la falta de feina. Al Raval, el barri on més creix, s’ha incrementat en 3,7 punts i ha passat d’una taxa d’atur del 8,6% a una del 12,3% en només quatre mesos. La Marina del Prat Vermell, Ciutat Meridiana, la Trinitat Nova, la Trinitat Vella i Vallbona repeteixen com a barris més afectats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa