Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Cambra demana incrementar de 40 a 100 milions les ajudes a la restauració
  • CA

La Cambra de Comerç de Barcelona creu que la compensació de 40 milions que la Generalitat ha posat sobre la taula pels bars i restaurants obligats a tancar durant 15 dies és “insuficient” per evitar “tancaments definitius” al sector. L’ens calcula que el Govern hauria de dedicar 100 milions en ajuts directes a la restauració, 32 dels quals serien per compensar la pèrdua d’ingressos i els 72 restants per ajudar a pagar les despeses fixes com el lloguer o els subministraments.

D’aquesta manera, la Cambra proposa que sigui l’administració qui assumeixi la rebaixa del preu dels lloguers i no els arrendadors i arrendataris, com va decidir aquest dimarts l’executiu català. El director d’Estudis Econòmics de l’entitat, Joan Ramon Rovira, ha afirmat en una roda de premsa aquest dimarts que el sector públic hauria d’assumir els perjudicis d’una decisió imposada per part de l’administració a través de transferències directes.

El president de l’entitat, Joan Canadell, ha aprofitat la roda de premsa per mostrar-se “crític” amb el tancament de bars i restaurants, una mesura que té un impacte econòmic d’entre 360 i 530 milions d’euros, segons els càlculs de la Cambra. “És una mesura que entenem lògica però també volem ser crítics. Hem de buscar mesures més eficaces i que permetin trobar un equilibri entre activitat econòmica i seguretat, amb solucions que no siguin tan dràstiques”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha dit que la Cambra ha posat en marxa un equip de treball amb empresaris de la restauració i un grup de professionals creatius per “buscar alternatives i aixecar la prohibició total”, de la manera “més ràpida possible”. Aquest grup de 12 persones es reunirà per primera vegada dijous.

Més rebaixa a les terrasses

D’altra banda, l’ens cameral ha reclamat als ajuntaments com el de Barcelona que revisin els impostos com l’IBI o les taxes municipals com les de les terrasses. En total, calculen que es podrien rebaixar 2,5 milions d’euros els tributs a cobrar.

A més, consideren que l’Estat haurà de gastar 125 milions d’euros per pagar les nòmines i cotitzacions dels treballadors que entrin en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). En total, la Cambra de Comerç creu que les ajudes públiques que hauria de rebre el sector de la restauració s’haurien d’elevar fins als 333 milions d’euros.

Toc de queda

Pel que fa a les converses sobre la implantació del toc de queda a l’Estat, Canadell ha afirmat que s’ha d’analitzar com funciona a altres ciutats com París abans d’implantar-ho. Segons ha dit, una mesura així podria ser “positiva” si permetés, per exemple, tenir els restaurants oberts al migdia i “trobar un equilibri entre activitat i seguretat”.

Pitjor pronòstic pel quart trimestre

A més a més, la Cambra ha actualitzat a la baixa les previsions econòmiques després de l’inici de la segona onada i les restriccions decretades pel Govern. Calcula que l’economia catalana caurà un 12,7% durant el 2020 i espera una recuperació parcial al llarg del 2021 (+6,7%) cosa que provocaria que, en acabar l’any, el PIB encara estaria gairebé un 7% per sota dels nivells pre-crisi. “L’escenari més negatiu es confirma”, ha assegurat el director d’Estudis Econòmics. Com a nota “optimista”, Canadell ha destacat l’augment de l’estalvi forçat fins als 12.000 milions, una bossa de diners que pot fer de palanca per estimular el consum.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa