Inversió de 2,5 milions per ajudar joves afectats per la crisi a Barcelona

L'Ajuntament impulsa 45 accions en àmbits com la participació i l'ocupació

L’Ajuntament de Barcelona presentarà en la propera comissió de Drets Socials, Cultura i Esports una mesura de govern amb un import de 2,5 milions d’euros que inclou 45 actuacions destinades als joves afectats per la crisi derivada de la pandèmia. Aquestes accions s’afegiran a les 180 mesures que recull el Pla d’Adolescència i Joventut 2017-2021. S’agrupen en sis àmbits de treball prioritaris: educació, ocupació, associacionisme i participació, benestar, habitatge i equipaments i serveis juvenils. En l’Enquesta a la Joventut de Barcelona, presentada a finals del 2020, més de la meitat dels joves opinava que la crisi generada per la pandèmia els afectaria de manera negativa o molt negativa en el seu futur.

Entre altres accions, el programa Decideix, d’acompanyament a la presa de decisions educatives, es replicarà en tots els districtes de la ciutat a través dels punts infoJOVE. De la mateixa manera, s’elaborarà una guia sobre la presa de decisions constructiva i respectuosa dirigida a l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius. Aquesta inversió se suma a la del Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil, amb 12 milions més.

A més, es proposa un reforç addicional amb projectes com Acompanyem als que acompanyen, un assessorament adreçat a professionals de la joventut per ajudar a desenvolupar de la millor manera la seva tasca educativa en l’actual context. Pel que fa a la relació amb l’acompanyament digital de les famílies, s’impulsarà una línia de treball per oferir eines TIC a les famílies i perquè puguin desenvolupar de la millor manera la seva funció parental a través de la seva formació.

També es reforçaran els canals de comunicació telemàtica amb la població jove i la incorporació d’eines virtuals a la recerca de feina, tal com s’ha fet amb la digitalització dels serveis infoJOVE. També s’ha incrementat la demanda de suport en l’orientació laboral i acadèmica, així que com a resposta s’han posat en marxa dispositius com el Club de la Feina i el Pla B. A més, es crearà un cicle sobre els drets i deures laborals. Per últim, en col·laboració amb els districtes, es realitzaran uns tallers d’autoconeixement i acompanyament emocional per reduir incerteses i neguits en la població de 20 a 30 anys.

A més, el consistori proposa ampliar els serveis d’escolta emocional i reforçar l’equip professional per treballar la salut emocional. S’ampliarà el servei Aquí t’escoltem, tant presencial com virtualment; es preservaran els espais grupals als serveis d’escolta emocional, i es crearà una nova guia per a la detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situació de soledat.

També es proposen diferents actuacions com càpsules informatives per treballar el dol i les noves pors aparegudes arran de la Covid-19, formacions a joves i professionals sobre els canvis en les relacions afectives i sexuals dels joves a causa de les mesures de seguretat i distanciament, i es treballarà a partir d’activitats i una guia la prevenció de les addiccions a les pantalles sorgides o agreujades arran del confinament.

Emancipació

En l’àmbit de l’emancipació, s’ha creat informació accessible i actualitzada sobre els processos i recursos existents en el nou context. També es proposa vetllar perquè el criteri del manteniment de la reserva del 30% s’apliqui a tots els tipus de polítiques d’habitatge, incorporant la perspectiva jove a la Taula d’Habitatge Cooperatiu i potenciant programes de convivència intergeneracional com Viure i Conviure i d’acolliment temporal de persones joves afectades per la crisi actual.

Pel que fa al lleure, es planteja una taula permanent per donar resposta a les necessitats de les entitats en matèria d’ús d’espais públics adequats a les restriccions sanitàries. Ja s’està treballant per iniciar de nou el projecte Tractor en alguns districtes de la ciutat, el qual permet l’ús continuat d’espais públics per part de caus i esplais.

La mesura de govern, tot i el seu caràcter universal, tindrà present les desigualtats estructurals i posarà especial atenció en els col·lectius més vulnerables, amb un desplegament compensatori en aquells barris on les dades socioeconòmiques són més desfavorables.

Més informació

Nou comentari