Fractura interna al govern Colau-Collboni pel ‘no’ a l’Hermitage

L'executiu local tomba el conveni amb el Port que hagués fet possible el museu

El projecte del museu Hermitage al Port de Barcelona està airejant les diferències entre els socis del bipartit municipal. L’últim episodi s’ha donat aquest divendres quan, en comissió de govern, els partits d’Ada Colau i Jaume Collboni han votat separats. Ho han fet en el tràmit de denegar el conveni entre el consistori i l’autoritat portuària que hauria permès tirar endavant la franquícia del museu rus a la capital catalana.

La segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, ha detallat que els comuns han votat a favor de tombar el conveni però els socialistes s’han abstingut. La tinenta d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha expressat que la concessió a l’Hermitage per part del Port –aprovada per l’administració portuària aquesta setmana amb el rebuig dels representants de l’Ajuntament– estava supeditada a l’existència d’un conveni consistori-Port. Ara, amb el ‘no’ al conveni per part del govern barceloní, l’atorgament queda invalidat, segons Sanz.

Sanz ha avisat que el projecte que el govern Colau-Collboni sí que veu “amb bons ulls”, el nou que inclou l’aliança Liceu-Hermitage, necessitaria més espai a l’àmbit portuari. En canvi, el Port ha concedit una parcel·la insuficient que només donaria per encabir-hi el museu en la seva concepció original. Així doncs, la tinenta d’alcaldia ha apostat per idear un “projecte nou” després de tancar aquesta “carpeta administrativa”.

“El Port va precipitar-se i va aprovar en consell d’administració el projecte d’Hermitage”, ha criticat. “Després de la precipitació desestimem les al·legacions i tombem el conveni de col·laboració amb el Port”, ha anunciat. Amb tot, la tinenta d’alcaldia dels comuns ha ressaltat que no és un ‘no’ al museu en qualsevol format, sinó que és un ‘no’ al projecte específic que només inclou l’Hermitage sense aliances amb agents locals com el Liceu. A més, ha lamentat que la concessió aprovada parlava únicament d’un “protocol” de col·laboració entre l’Hermitage i altres actors com l’òpera de la Rambla.

Una hora abans, l’alcaldessa Ada Colau ja havia respost al plenari la seva preferència per buscar “projectes millors” per al solar de la Nova Bocana del port. A mitja tarda, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa (Bcomú), també ha defensat la posició contrària dels comuns a la proposta original de l’Hermitage.

Els socialistes admeten la “discrepància”

La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet (PSC), ha reconegut que hi ha “discrepància” entre els socis de govern. Existeix, en concret, quant als “riscos” que comporten decisions com l’adoptada avui. Els socialistes, segons ha indicat, defensaven esperar a tenir avançat el projecte alternatiu que inclou més actors abans de dir ‘no’ a la iniciativa inicial de l’Hermitage en solitari. Així, segons ha argumentat Bonet en una roda de premsa immediatament posterior a la de Janet Sanz, es reduïen les possibilitats que algun promotor vulgui judicialitzar la situació o s’aixequi de la taula de negociació.

“Ja portem massa temps en aquest projecte en què semblem el govern del no, però volem ser el govern del , ha subratllat Bonet. “Volem comptar amb els promotors del projecte inicial”, ha sentenciat, amb relació al museu Hermitage. Finalment, la tinent d’alcaldia socialista ha coincidit amb Sanz en el fet que el Port s’ha “precipitat”. I ha confiat que el projecte s’enllestirà: “Hem estat capaços en poques setmanes de fer que totes les peces es moguin”.

Comentaris

  ton c. 28/05/2021 6:07 pm
  i no serà com va apuntar algú que l´alcaldessa Colau, està rebent presions de no se on perque no es faci un equipament d´aquest nivell a BCN?
  Maria 28/05/2021 6:07 pm
  He, he, he, què en diu Monsieur-moi-même Valls de tot plegat ?
  Odil.le 28/05/2021 6:07 pm
  Per la kolau només és cultura el fer sales 'sucials' on les associacions folclòriques de barriada, sales por okupes , o els drogates puguin fer les seves reunions. La resta no compta per a res. No és cultura.
   Ricard 28/05/2021 9:02 pm
   Feu-vos fotre.
    Ricard 28/05/2021 9:02 pm
    Em referia als partits esmentats, aliats dels castellanistes.
  Docteur Faustroll 28/05/2021 6:09 pm
  Feu una mica de periodisme i busqueu la informació, que hi és. 1) No hi ha projecte; 2) La iniciativa privada darrera d'aquest bluf - un dissenyador d'interiors especialitzat en joieries - no té la capacitat de dur-lo endavant. Qui farà el projecte museogràfic i amb quina col·lecció?; 3. Les franquícies han fet figa; 4. Mikhail Piotrovsky, director de l’Hermitage de Sant Petersburg des del 1992, acaba de ser acusat de tràfic d’influències, conflictes d’interessos, nepotisme en una investigació ben documentada que revela que els parents de l’influent director s’han enriquit amb els contractes públics del museu rus.
  1
  126
  Respon
   Ricard 28/05/2021 9:06 pm
   Doncs es demanen garanties i ja està.
   Comun's,crostadrégimen78 29/05/2021 7:00 am
   Crec que has descrit a la perfección lo que pasa a PesoE/Psc...tráfico de influencias corrupció conflicte d'interessos enriquement dels contractes públics ...si mires historial de les vostres compañeros de " izquierdas progresistas" franquistas lo verás calcado y no hace falta mirar lo que pasa a Rusia però en ajuntament de Barcelona esteu juntitos pactando con xenòfob Valls. Colau & su trifachito. Farsantes.
  Barceloní. 28/05/2021 6:11 pm
  La Colau vol que l'Hermitage vagi a Madrid. fiqueu-vos-ho al cap.LaLa
  Realitat 28/05/2021 6:20 pm
  Els i les Comunes han d'anar al Jutjat, allà els posaran els peus plans. Ja n'hi ha prou d'enfonsar la ciutat i els seus habitants. Si no treballem amb projectes com aquest, com cobrareu els vostres sous de polítics i de funcionaris???
  dimitri 28/05/2021 8:05 pm
  Colau ets el pitjor alcalde de BCN amb diferencia!
   Serafi Bandarra i Grataconys 29/05/2021 9:16 am
   Te raó enfotisen del Porcioles.
  Ferran pty 28/05/2021 8:51 pm
  Diuen no a tot el que faci que Barcelona sigui capdavantera i capital de primer nivell. Aixo forma part d'una operació d'estat implicades també les elits que tenen comprats i collats als "poltroneros" de l'Ajuntament.  
  Joan+ 28/05/2021 9:19 pm
  Despres ho faram a Madrid i ens queixarem, i al final no vindra ningu.
  Vendetta 28/05/2021 9:34 pm
  Vol destruir la ciutat la seva capital es madritttt, a las bruixas ja ke donarlis tractament
  Angelblau 28/05/2021 10:20 pm
  Tenim que fer fora la Colau I els seus panxitos JA
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 28/05/2021 10:26 pm
  La Colau deu voler que el museu Hermitage l'instal·lin a Madrid. Hi té un desfici aquesta senyora amb Madrid, però ella es queda a Barcelona per desgràcia pels barcelonins
  A los "Nouvinguts": 29/05/2021 3:45 am
  Muchos españoles emigraron a Cataluña en busca de un futuro mejor, pero si viviendo aqui votan partidos españoles, solo conseguiran transformar Cataluña en el pais del cual huian (o peor), por lo que sus hijos y sus nietos terminaran haciendo lo que Ustedes en su momento, Emigrar. Para que eso no suceda, votemos todos juntos Independencia. PD: hablo en futuro, pero ya esta comenzando a suceder.
  Victor 29/05/2021 7:04 am
  No os preocupéis. Això es el postureig de COlau per no demanar el permís a ella. Al final acceptarà tot el què li ordenanaran jacobí Valls i el carnicero Castejón.
  Kolau la gallega abal.fabeta 29/05/2021 8:52 am
  Un museu d'okupes i drogates es el que vol la GENERAL8SIMA KOLAUDE FRANCO, la gallega que ningu sap que fa a Catalunya, Cachelos i llufes, au va, agafa la burrai pa santiago, espanyola

Nou comentari