Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els gestors dels Next Generation alerten al MWC dels requisits que caldrà complir
  • CA

Les empreses catalanes opten als fons europeus per a la recuperació de la crisi provocada per la pandèmia, tot i que la coordinació no vingui de la Generalitat de Catalunya. Durant una de les conferències del Mobile World Congress (MWC) aquest dilluns, els dos directors de les iniciatives estatals que han aconseguit els Next Generation obren les portes a totes aquelles empreses que vulguin optar a obtenir les ajudes, però també alerten del gran nombre de requisits que les empreses que hi aspirin hauran de complir.

Kit Digital i Desafía són els dos projectes que durant els pròxims tres anys lideraran la transformació digital pública i la internacionalització. “La digitalització és el futur de les empreses“, ha explicat José María Blasco, director d’Infraestructures d’ICEX, l’empresa encarregada del projecte Desafía. “El nostre programa està adreçat a les petites i mitjanes empreses”, ha explicat David Crespo, director de Kit Digital -la iniciativa de Red.es, l’empresa guanyadora de la gestió dels fons. Aquest projecte, emparat pel ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació digital, va ser llançat el passat dissabte i està especialitzat en la digitalització de les pimes -les grans protagonistes de l’ecosistema català i espanyol-. Per a aquesta iniciativa s’utilitzaran 3.067 milions d’euros en un període del 2021 al 2023.

El funcionament de Kit Digital és senzill. Les empreses es poden afegir al llistat per optar a aquests diners i depenent de la seva mida estaran en un grup o a en un altre. De fet, cada categoria té els seus requeriments i com a tal, les empreses necessiten omplir un formulari per optar als fons: “Hi ha requisits no només per entrar al programa, sinó per utilitzar els fons”, ha recordat Crespo.

La gestió dels fons europeus córrer a càrrec del govern espanyol amb dues iniciatives 'Kit Digital' i 'Desafía' / EP
La gestió dels fons europeus córrer a càrrec del govern espanyol amb dues iniciatives ‘Kit Digital’ i ‘Desafía’ / EP

En aquest sentit, les empreses reben els diners, però hauran d’utilitzar-los en els àmbits que ha triat el ministeri i tampoc podran triar quants diners es gasten en cada àmbit. Així doncs, les empreses tindran diners per gastar en la seva digitalització, però l’Estat dictaminarà el límit que poden utilitzar en els diferents àmbits: “No vol dir que les empreses no puguin gastar més, simplement que els hauran de gastar dels seus fons propis“, ha remarcat el director general de Kit Digital.

Desafía, per contra, és una iniciativa que està centrada en la internacionalització de les start-ups. En aquest sentit, Blasco ha explicat que la seva empresa té diferents seus en diferents països i l’objectiu és crear connexions entre els ecosistemes per aconseguir connectar les ciutats. “Nosaltres busquem les bretxes entre els ecosistemes empresarials de diferents països i intentem solucionar-les”, ha dit. Amb aquest programa, més d’un cenetar de start-ups han pogut internacionalitzar les seves operacions durant aquest any i segons les prediccions d’ICEX, “unes 270 més ho faran en els propers dos anys”.

Aquesta és una iniciativa privada que treballa en col·laboració amb incubadores de empreses emergents arreu del món i ha estat la guanyadora d’una part dels fons europeus. De fet, gràcies a aquesta iniciativa han aconseguit contractes de col·laboració amb els Pïsos Baixos, Israel o els Estat Units, i “seguirant ampliant la xarxa”, tal com ha dit Blasco, que ha afegit que “l’objectiu és crear un teixit empresarial mundial”.

La polèmica de les competències dels fons

Els fons Next Generation EU han estat objecte de polèmica a Catalunya, sobretot per la queixa del Govern en no tenir competències per gestionar-los de manera autonòmica. Tal com explicava fa uns mesos Maltilde Villarroya, secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, “Catalunya vol ser un agent decisiu en aquest procés, malauradament el govern espanyol ens té de mers gestors”. En aquest sentit, els fons es gestionen de manera central i això, segons el govern català, “presenta menys oportunitats per projectes del territori”.

Independentment del conflicte polític, no és cap secret que aquestes dues iniciatives ja s’han posat en marxa i podrien suposar un abans i un després per l’ecosistema. A més, estan obertes a tot l’Estat, el que implica que un gran nombre del teixit empresarial català -que està conformat en gairebé un 90% de pimes- podria optar a gunayar aquestes diners i invertir-los en la digitalització i internacionalització de les seves empreses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa