Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El MWC deixa la llavor d’una Barcelona tecnològicament empoderada

“El futur és lluminós”, va dir el conseller delegat i director de l’organitzadora del Mobile World Congress, GSMA, John Hoffman, a pocs dies que comencés el MWC 2022, i amb la incògnita sobre el futur del congrés a Barcelona a partir del 2024. Si el principal esdeveniment mundial de telefonia mòbil i tecnologia abandonés la capital de Catalunya després de 18 anys, quedaria petjada a Barcelona i Catalunya, tot i perdre l’impacte econòmic directe derivat de l’activitat del Congrés?

L’edició d’enguany generarà un impacte econòmic de 240 milions d’euros i serà un baló d’oxigen per als hotels i restaurants de la ciutat, que en cap cas però, arribaran a tenir l’activitat prepandèmia. Però al marge de xifres, els experts consultats pel TOT Barcelona parlen d’una “ecosistema” que creix a la ciutat des del 2006 i que deixarà una petjada que transcendirà els balanços econòmics dels sectors directament beneficiats per l’activitat del MWC.

“El repte que afronta Barcelona, i a la llarga també Catalunya, és capitalitzar el patrimoni tecnològic que ha generat el MWC, empoderant les noves generacions de ciutadans perquè incorporin les habilitats digitals a la seva vida personal i professional, de manera que el nivell de la mà d’obra a la ciutat i al territori estiguin a l’altura”, relata l’Albert Garcia, coordinador acadèmic del Màster de Direcció de Màrqueting Digital de la UPF-BSM.

Un “ecosistema” tecnològic més enllà d’una setmana

Garcia posa de relleu la importància de “l’ecosistema” que tant administracions com entitats privades han creat en paral·lel a les edicions del Congrés pròpiament dit, per tal de “perllongar i multiplicar l’impacte en el territori i la ciutadania”. “El que pot semblar accessori a mig termini, com ara la mobilitat 5G a la ciutat, els centres de recerca i transferència tecnològica cap al mercat (The Collider), i el Barcelona Digital Talent com a promotor de competències digitals i competitivitat, és en realitat una piràmide necessària perquè arribin a Barcelona grans projectes i que el capital humà surti de la ciutat i de Catalunya i no s’hagi d’importar mà d’obra qualificada en el sector tecnològic com ens passa ara”.

I és que l’Albert sap de què parla. Fundador de l’empresa de tecnologia Foxize, ha constatat “la falta de perfils tecnològics, tant programadors com de negoci digital”, que al seu entendre fan clau el projecte del Barcelona Digital Talent perquè “hi hagi ciutadans capacitats per impulsar nous projectes a Barcelona i Catalunya, que aflori el talent local. Al final, les fires van i venen, i al marge que el MWC segueixi a Barcelona o no el 2024, el talent humà és el que fa gran una ciutat i un país, i la llavor està posada”, conclou el professor i empresari.

Una ciutat tecnològicament empoderada, el llegat del MWC segons els experts PIXABAY

De fet, el paper del sector públic és clau en aquest ecosistema creat al voltant del MWC. La Generalitat, i l’Ajuntament a través de Barcelona Activa, concentren esforços ara en les empreses Deep tech. Es tracta d’empreses startup que desenvolupen tecnologia amb ànima que, de forma disruptiva, irrompen transversalment en diferents sectors industrials -agroalimentari, sanitari i farmacèutic especialment-, per aportar solucions innovadores.

“Hem posat el focus en la tecnologia més profunda, el Deep tech, perquè creiem que és un punt on l’ecosistema d’empreses català pot augmentar el creixement, i de fet, ja hem vist aquest creixement accelerat en els últims anys”, apunta el director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat, Lluís Juncà. En la mateixa línia, Félix Ortega, director general de Barcelona Activa, considera que “el Deep tech és un sector amb creixement evident que pot servir de palanca de canvi per altres sectors. De fet, sectors com la salut, o l’esport ja tenen de cognom el ‘tech’ i volem aconseguir portar la tecnologia a tots els sectors”, explica.

Presentació de l’edició 2022 del MWC ACN

El MWC, “transcendental per a la marca turística Barcelona”

El director de la Càtedra Escenaris de Futur Retail, Turisme i Serveis UPF-BSM, Josep-Francesc Valls, també considera que el Mobile World Congress ja ha deixat una empremta inesborrable a Barcelona: “Si el MWC marxés, el capital que ha deixat a la ciutat és prou potent com perquè Barcelona busqui uns altres instruments per seguir connectada amb la innovació mundial i al capdavant de l’avantguarda tecnològica”. A més, a parer de Valls, des del 2006 el MWC ha estat “transcendental per a la marca turística Barcelona”. I és que “han passat per aquí persones rellevants de la tecnologia de tot el món, que si bé han fet molta despesa a la ciutat, i és important, el més potent és que han anat teixint negocis que, de no haver vingut a Barcelona grans prohoms tecnològics, hauria estat impossible fer-los”.

El professor de la Barcelona School of Management també remarca que un dels èxits del Mobile al marge del negoci tecnològic que ha generat és que “ha connectat la tecnologia amb els diferents estaments i sectors de l’economia i la societat barcelonina”, una connexió, afegeix, que “ha aportat innovació i digitalització a la ciutat a tots els nivells, connectant-la amb el món de forma irreversible”. Per a Josep-Francesc Valls, el MWC ha posicionat Barcelona en el mapa mundi de ciutats digitals, un capital que “ara caldrà vetllar molt bé per no deixar-lo perdre”.

De cara al futur, Valls creu que la ciutat està preparada per buscar un relleu al MWC si el 2024 no es renova el contracte: “El Mobile ha fructificat, a Barcelona i a Catalunya no les ha de rescatar ningú, i en cas que el congrés no continués, es podrien buscar altres alternatives amb funcions similars”, afegeix aquest expert, que alerta això sí, que probablement no hi haurà l’impacte econòmic que fins el 2019 va tenir el congrés. De manera que també caldrà plantejar-se el format de futurs esdeveniments: “100.000 persones deixant 500 milions d’euros és una brutalitat. I és possible que arran de la pandèmia moltes empreses es plantegin si volen fer una despesa tan gran per venir o ja en tenen prou amb un format online”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ja n'hi ha prou a febrer 28, 2022 | 04:36
    ja n'hi ha prou febrer 28, 2022 | 04:36
    Ho diré clar. L'Aragonés, tot i ser molt baix d'alçària, encara no li arriba ni a la sola de es sabates al títol der Molt Honorable que fins ara tenien els Preidents de la Generalitat. No séque fa, aquest govern, humiliant així el nostre poble català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa