Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Allau de peticions per a l’ampliació de terrasses a Barcelona per la Covid19
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ja ha rebut un miler de sol·licituds de llicència per a noves terrasses, tant d’ampliacions de vetlladors ja existents com d’autoritzacions a locals que no en tenien cap. Ho ha anunciat el tinent d’alcaldia Jaume Collboni en el ple de Barcelona, que ha aprovat aquest divendres els decrets que flexibilitzen l’obertura de terrasses als bars i restaurants de la ciutat fins al 31 de desembre perquè remuntin la crisi de la Covid-19. El govern municipal ha defensat que la proposta finalment pactada amb el sector permet “més terrasses sense perjudici pels vianants”. No obstant, l’oposició ha criticat la demora en l’aprovació, després d’una negociació amb els restauradors més llarga del previst i el rebuig inicial a la rebaixa pactada del 75% en la taxa municipal a les terrasses.

“Hem de fer complir les normes i això vol temps”, ha reconegut Collboni, sobre la demora de l’entrada en vigor. Tot i que està prevista pel 8 de maig, de facto molts negocis ja estan posant taules extra al carrer i alguns d’ells, com la coneguda cuinera Ada Parellada, han rebut la visita de la Guàrdia Urbana per desmantellar-les. Collboni ha insistit que el 93% dels restauradors de la ciutat podran optar a ampliacions o a estrenar vetllador al carrer. Actualment hi ha 5.500 terrasses a la via pública i uns 3.500 locals que no en tenen i podrien demanar-ne ara. La tinenta Janet Sanz ha afegit que la mesura “va en benefici de tothom” i és “excepcional en un moment excepcional”, pel que ha obert la porta a ampliar-la més enllà de Cap d’Any si l’estat de l’economia ho requereix.

Jordi Castellana (ERC) ha advertit que la clau de les ampliacions seran la concreció sobre el terreny, que si no es fa bé poden provocar “un debat de vianants contra terrasses” a causa d’una “mala aplicació” dels decrets. També ha demanat que l’Ajuntament es posi les piles en la tramitació digital de les sol·licituds, perquè les webs no es col·lapsin com va passar amb les ajudes als autònoms. Elsa Artadi (JxCat) ha exclamat que “ja era hora” que s’aprovés la flexibilització i ha retret les reticències municipals: “No era la primera opció del govern municipal però benvinguda la rectificació”. Ha afegit que li preocupa “el coll d’ampolla que es pugui produir ara” amb les llicències i ha demanat al govern Colau que no es pengi medalles per una mesura “que s’ha fet a tot el país” més ràpid que a la capital.

Paco Sierra (Cs), molt crític amb la negociació, ha acusat al govern municipal d’haver “clavat la forquilla” ja als restauradors en cobrar-los la taxa del primer trimestre i ha assegurat que ara “els hi clavaran el ganivet” amb el 25% de la taxa que hauran de pagar a partir d’ara. “Fins i tot recaptaran més que l’any passat!”, ha dit. Josep Bou (PP) ha tornat a esgrimir el seu lema “zero ingressos, zero impostos” i ha lamentat que la rebaixa de la taxa no fos del 100%. Finalment Manuel Valls (BpC) ha advertit que el 2021 no es podrà retornar “a les taxes aprovades al gener” i que “serà necessària una adequació de la fiscalitat municipal”.

Un 25% més de voreres

Al mateix plenari també s’ha aprovat una proposició d’ERC per ampliar un 25% les voreres arreu de la ciutat i reduir la calçada de l’actual 53% de mitjana fins a un 40%. La regidora Maria Bohigas ha acceptat que s’apliquin de moment mesures “tàctiques” o provisionals, però ha reclamat que cal “aspirar” a fer-les permanents amb “els nivells de qualitat” d’urbanització que qualsevol altra obra municipal. La tinenta Janet Sanz ha defensat que la proposta coincideix amb l’estratègia del bipartit sobre l’espai públic i que “a la pràctica” ja s’està fent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa