Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC es desmarca de l’aval inicial unànime als pressupostos post-Covid

ERC s’ha desmarcat de la resta d’oposició i no ha secundat l’aval inicial unànime als pressupostos refets pel 2020, que quadren els comptes després de la pandèmia de coronavirus. Tot i facilitar l’aprovació, els grups de l’oposició volen seguir negociant durant la fase d’esmenes. Amb el primer tràmit superat aquest dimecres, el nou pressupost enfila el camí cap a l’aprovació definitiva al plenari del 24 de juliol sense endarreriments.

Ernest Maragall ha defensat l’abstenció dels republicans per la supressió d’inversions, que són el capítol que van negociar més intensament ERC i govern per al pacte pressupostari de gener. “No podem votar a favor com ens agradaria ara i esperem poder fer al ple al juliol, perquè suposa una baixa execució del pressupost de gener”, ha defensat. “Sense dir-ho, estan dient que hi haurà retallades,”, li ha respost a Jordi Martí Grau (BComú), que havia presentat les línies mestres de la proposta emfatitzant els diners que es destinaran ara a la pal·liar la crisi. Amb l’abstenció, ha argumentat, ERC vol “facilitar la tramitació i no certificar una retallada inevitable”.

Martí Grau ha replicat a Maragall que la proposta votada manté “l’esperit” de l’acord de gener –a quatre bandes amb JxCat també– perquè no altera substancialment els impostos i taxes. “No hem tocat les ordenances fiscals, que és el primer que ens va demanar ERC”, ha assegurat. D’altra banda, ha celebrat el suport de la resta i ha considerat que “s’ha imposat el discurs d’un sector públic potent”. Ha confiat que la sintonia actual permeti aprovar també els pressupostos per 2021, que es començaran a negociar després de l’estiu. I ha explicitat el compromís que incloguin nou endeutament i tornin a superar els 3.000 milions d’euros de volum total.

Els principals canvis

El govern municipal ha inclòs als pressupostos l’ús del romanent de tresoreria i el superàvit, dues partides que teòricament no pot utilitzar fins que l’Estat reformi la llei de limitació de despesa local (LRSAL). El consistori tampoc pot endeutar-se fins que es derogui aquesta limitació legal. El bipartit BComú-PSC confia, però, que el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglésias atendrà aquesta reivindicació transversal dels ajuntaments de l’Estat i per tant contempla ja que gastarà aquests diners durant el segon semestre de 2020.

També es retallen 90 milions d’euros d’inversió, però el govern municipal no detalla a quines actuacions afecta. Només ha confirmat que una de les partides que es rebaixa és la de les obres de Glòries, perquè hauran estat menys mesos actives. Les resta serien actuacions arreu de la ciutat que saltarien a 2021 i que, segons Jordi Martí Grau, igualment no s’haurien pogut fer pel temps perdut durant l’aturada.

En contraposició, es crea un “fons Covi19” dotat de 90 milions d’euros per fer front a la crisi postvirus: 35 milions reforçaran la despesa social; 30 seran un extra per a la reactivació econòmica, 15 finançaran obres a l’espai públic per garantir la distància social i els 10 restants seran per al rescat del sector cultural, la recerca, la ciència i l’educació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa