Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Energia renovable per micromecenatge
  • CA

Els veïns del carrer Huelva número 108, a Sant Martí de Provençals (Sant Martí), pugen al terrat i parlen, orgullosos, de les plaques solars que hi llueixen. Les hi ha instal·lat l’empresa Energia 0 gràcies a uns inversors anònims que van conèixer el projecte a través d’internet. Concretament, a la web d’Ecrowd, una companyia dedicada al crowdlending, una variació del micromecenatge que consisteix a finançar iniciatives amb diners aportats per inversors que cobren interessos per cada euro aportat. Tot va començar al maig de l’any passat, un mes després que un canvi legal obrís la porta a instal·lar plaques solars a comunitats de veïns perquè siguin autosuficients.

“De seguida que vaig saber que la nova llei ho permetia, vaig pensar en aquesta finca per instal·lar-hi plaques solars”, relata el gerent i fundador d’Energia 0, Albert Sánchez. La idoneïtat de l’edifici del 108 del carrer Huelva està justificada per la situació de la finca, ja que rep moltes hores de sol al llarg del dia i no hi ha cap construcció propera que li faci ombra, segons justifica Sánchez. A més, la “relació bona” entre l’administrador i el fundador d’Energia 0 va fer molt fàcil el procés. Finalment, les plaques solars es podien construir en un sostre que té el terrat, així que no molestarien els veïns i podrien seguir fent ús del terrat. De fet, per pujar a veure les plaques s’han d’utilitzar unes escales. 

Immediatament va contactar amb Francisco Gallardo, un administrador que gestiona 140 finques, inclosa la del carrer Huelva 108. “Aquest edifici era perfecte, tenia totes les condicions òptimes”, argumenta Sánchez. Així que, sense dubtar-ho ni un instant, Sánchez i Gallardo van contactar amb Jordi Solé, fundador d’Ecrowd​, i es van plantar davant dels 60 veïns de l’edifici per traslladar la proposta.

Albert Sánchez i el seu company d’Energia 0 a les plaques de l’edifici / Jordi Play

I els residents de la finca es van engrescar. “Molts veïns hi estaven a favor per raons de sostenibilitat i no tant per l’estalvi en la factura de la llum”, destaca Francisco, veí de l’edifici i membre de la comissió d’obres. L’administrador, Francisco Gallardo, posa èmfasi en els diners que deixaran de pagar pel subministrament elèctric els residents. Xifra en “entre un 60 i un 70%” l’estalvi en la factura de la llum gràcies a les plaques. Aquestes plaques serveixen per abastir les zones comunes i els ascensors. 

En cas que les plaques solars donin energia suficient per alimentar les zones comunes i els ascensors, l’excés es dedica a les cases dels veïns. Per aconseguir-ho, Sánchez precisa com han instal·lat un convertidor que permet portar l’energia solar als endolls dels veïns.”Hi pots buscar arguments en contra, però no en trobes”, repeteix en diverses ocasions Francisco Gallardo. Energia 0 també ha construït plaques solars al terrat de l’edifici situat al carrer Sardenya número 156, segons comenta Albert Sánchez. 

El preu de la inversió, 37.100 euros, es va pagar gràcies als 107 contribuents que van posar els diners en només un matí, tal com recorda Gallardo. La inversió a través d’Ecrowd va permetre engegar les obres i instal·lar les plaques, i ara els veïns estan pagant-ne el cost perquè els inversors inicials recuperin els diners. Cada veí paga 30 euros el mes, fins arribar als 800 euros total del cost que té la instal·lació per a cada pis. “Hem fet càlculs i en només tres anys tindrem amortitzada la inversió”, celebra Francisco, un dels veïns de la finca. 

Ecrowd, sorgida el 2014 sota l’empara de Barcelona Activa, sol permetre inversions als projectes que penja a la web durant tres setmanes. “Però se sol aconseguir el finançament necessari en una setmana”, reivindica el fundador de l’empresa, Jordi Solé. La companyia de crowdlending promociona iniciatives que tenen “impactes positius a nivell social o sostenible”. Així, per exemple, donen suport a projectes com fer arribar la fibra òptica a pobles o renovació de flotes de camions. 

“En alguns casos s’aconseguien els diners en només dues hores”, detalla Solé. És per això que, durant la primera setmana de finançament, posen un màxim d’inversió per als contribuents per intentar arribar a un mínim de 100 inversors i, així, repartir els interessos entre més persones. Ecrowd es queda una part dels interessos que reben els contribuents, que cobren amb mensualitats una vegada el projecte ha cristal·litzat, i s’emporten una “comissió d’èxit” per part de la companyia que ha aconseguit fer el seu projecte. 

Projectes “estrella” a Barcelona

Les iniciatives que accepta Ecrowd han de passar un filtre inicial, en què es comprova la solvència de l’impulsor –per assegurar que podrà pagar el projecte una vegada s’hagi finançat a l’inici– i si el projecte compleix el requisit de tenir impacte social o ambiental. També limiten el cost del projecte a entre 30.000 i 200.000 euros. La meitat de les iniciatives que obtenen finançament a través de la web són a Catalunya, la “gran majoria” de les quals de la ciutat de Barcelona, segons matisa Jordi Solé. Alguns dels projectes “estrella” de la plataforma a la capital catalana són les plaques solars de Huelva 108, la renovació de les calderes d’una finca del carrer Balmes i la instal·lació de plaques solars al convent de Sant Agustí, propietat de l’Ajuntament de Barcelona.

L’any passat Ecrowd va finançar una quinzena de projectes, amb un total d’un milió d’euros en inversions de micromecenatge. Com a iniciativa destacada a la ciutat, ressalta la cadena de gimnasos Synergym, segons posa de relleu Solé. Pel que fa a les comunitats de veïns que aposten per ser autosuficients, Albert Sánchez és optimista: “Això no hi ha qui ho aturi!”. Per tal de donar a conèixer el nou model de consum d’aquest edifici i convèncer altres comunitats de veïns, els impulsors organitzen una jornada de portes obertes el 19 de març a les 18 hores. 

Més notícies
Barcelona estrenarà el 2021 els primers pisos protegits amb plaques solars per autoabastir-se
Notícia: Barcelona estrenarà el 2021 els primers pisos protegits amb plaques solars per autoabastir-se
Comparteix
Són les tres primeres promocions municipals, dues a Sant Martí i una a Nou Barris, pensades per fomentar l’autoconsum compartit

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa