Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els comerciants, indignats perquè es limitarà l’entrada a “1 o 2 clients” a moltes botigues
  • CA

Els principals agreujats per les noves restriccions anunciades per intentar frenar la vida social i la propagació del coronavirus –els restauradors– han estat els primers a posar el crit al cel contra la decisió del govern català. Però no han estat els únics. Mén enllà de les crítiques polítiques, com la del tinent d’alcaldia Jaume Collboni, un altre sector molt relacionat –i fins i tot integrat per restauradors, també– ha expressat el seu gran “desacord” amb les mesures: els comerciants. I una de les principals queixes que ha expressat un dels principals agents en aquest sector, Barcelona Comerç, ha estat l’afectació que els suposa la reducció del 30% de l’aforament a les botigues. “És un greuge molt important” aplicar aquesta petició sense tenir en compte que “els metres quadrats de molts locals redueix a poc més d’un o dos clients l’entrada als establiments”, ha expressat l’entitat en un comunicat.

Segons l’associació, aquestes mesures anunciades pel govern català per recomanació dels experts sanitaris són “inadequades” per “la manca d’evidència de la seva efectivitat i el greu impacte que tindran a les empreses del sector”. A més, recorden que els petits i mitjans comerciants van ser els primers a buscar la reconversió necessària i totes les mesures de seguretat i neteja permanent que calguessin.

També s’ha expressat en una línia similar l’associació Comertia, que considera que la decisió de l’executiu català de tancar els restaurants és “desequilibrada envers altres d’àmbits amb gran afluència de persones”. Com a exemples, l’entitat ha mencionat “el transport públic o la distància mínima al carrer” pel que fa als espais on creu que s’haurien de prendre mesures d’urgència també. Així, Comertia creu que la limitació de l’aforament als bars es podia garantir amb reserva prèvia “com s’ha demanat al comerç” i això “permetria evitar el tancament absolut i continuar una mínima activitat”. En tot cas, ha lamentat que la decisió hagi estat tan sobtada i hagi deixat els restauradors amb un excedent de producte fresc que hauran d’assumir com a pèrdues i la impossibilitat d’arribar a acords amb els proveïdors sobre aquest tema. Consideren que “una previsió de quatre o cinc dies” els hagués alleujerat notablement la situació d’extrema precarietat que ara s’han trobat.

Els bars, els comerços més tancats

El comunicat de Barcelona Comerç també ha fet una referència explícita al greuge que suposarà aquest nou tancament forçós de bars per als petits establiments. Segons revela l’entitat, a la darrera enquesta d’activitat que va fer als 24 eixos comercials que hi estan adscrits a la ciutat, la restauració era el sector que més tancaments acumulava.

“Ha fallat l’anticipació. No pot ser que després de 7 mesos, la gran solució per aturar la pandèmia sigui tancar bars i restaurants i limitar l’aforament als comerços. Aquestes noves mesures obligaran a abaixar de forma definitiva la persiana a molts establiments”ha rematat Salva Vendrell, president de l’entitat. Hores abans, el mateix Vendrell havia assistit a la reunió clau en què se’ls ha donat la notícia, al Palau de la Generalitat. Ha estat una trobada presidida pel vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera de la presidència, Meritxell Budó, la Consellera de Salut, Alba Vergés, el Conseller d’Interior, Miquel Samper i el Conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa