‘Economia del dònut’ a Barcelona per lluitar contra la crisi climàtica

L'Ajuntament se suma a una xarxa mundial de ciutats que aposta per un canvi profund en els hàbits de producció i consum

L’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat a la xarxa de ciutats de l’anomenada economia del dònut per avançar en la lluita contra la crisi climàtica, ha explicat el consistori aquest dijous. Barcelona ha iniciat els estudis per adoptar aquesta visió econòmica amb nom de pasta circular industrial, que consisteix en apostar per la reducció de les desigualtats socials i per un canvi profund de les formes de producció i consum que han portat els estats a explotar els recursos del planeta al límit.

La ciutat s’ha sumat així a una visió que analitza certs indicadors per prosperar d’una forma més sostenible. Ho ha fet de la mà de la xarxa mundial de ciutats que fan front a l’emergència climàtica, la C-40, i en col·laboració amb l’organització que impulsa aquest sistema d’indicadors, la Doughnuts Economics Action Lab (DEAL).

Gràfic explicatiu dels objectius de l''economia del dònut' / Ajuntament de Barcelona
Gràfic explicatiu dels objectius de l”economia del dònut’ / Ajuntament de Barcelona

Concretament, aquests indicadors a analitzar són, d’una banda, indicadors ambientals com les emissió de CO2, la petjada ecològica o els usos de l’aigua. De l’altra, els indicadors de satisfacció de vida com la salut, l’ocupació de qualitat i l’accés a l’energia i l’educació.

Un cop identificades les prioritats d’actuació en base als indicadors que més s’allunyin dels objectius establerts, el consistori podrà centrar-se en determinar les causes que generen els impactes negatius a superar i definir actuacions per reconduir la ciutat cap a un espai més just i segur. El concepte d’economia del dònut va ser ideat per la economista de la Universitat d’Oxford Kate Raworth i estableix que el model de creixement econòmic infinit ha quedat obsolet, presentant una alternativa centrada en resoldre els grans reptes de la sostenibilitat ambiental i la justícia social.

Més informació

Nou comentari