Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau troba que la rectificació d’Hisenda es queda curta
  • CA

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha insistit aquest dilluns que les noves mesures que planteja el ministeri espanyol d’Hisenda sobre el finançament local no són suficients. En declaracions als mitjans, Colau ha celebrat que el ministeri “rectifiqui” i obri la porta a un nou decret però ha advertit que perquè hi hagi prou consens caldran més mesures. “Tant de bo s’hagués fet abans però benvinguda sigui la rectificació”, ha dit. Segons l’alcaldessa, la nova norma ha d’incorporar un fons d’emergència “equitatiu” per a “tots” els ajuntaments, que es reparteixi d’acord amb criteris poblacionals. Segons ella, suspendre el sostre de despesa del 2020 i i permetre als ens locals gastar el seu superàvit és “de mínims”.

En aquest sentit, Colau ha recordat que tot i que l’Ajuntament de Barcelona disposa d’uns 165 milions d’euros d’estalvi no tots els consistoris disposen de romanents. “Tots els ajuntaments hem tingut una davallada dels ingressos i un augment exponencial de la despesa, sobretot en els serveis socials però no només, també per la recuperació econòmica. Ara mateix estem en desequilibri pressupostari i no tenim recursos pràcticament per res”, ha explicat l’alcaldessa.

Barcelona ha hagut de triplicar els ajuts a l’alimentació i de serveis socials i en canvi, els ingressos “han caigut en picat”, fins a un 20%, no només perquè durant el confinament es va aturar l’activitat econòmica sinó perquè han deixat de cobrar quotes d’habitatge públic o de llars d’infants.

Per tot plegat, ha dit, cal un fons d’emergència extraordinari, igual que s’ha fet amb les comunitats autònomes, desvinculat dels estalvis. Amb aquests recursos extraordinaris, que haurien d’incloure una partida específica pel transport públic, es pot construir un consens ampli perquè el decret prosperi, ha insistit.

“Ja no tenim recursos, estem en una situació límit, amb un desequilibri pressupostari insostenible. Si les comunitats autònomes han pogut tenir un fons extraordinari d’emergència és lògic que els ajuntaments també puguin accedir a un fons en funció de la població”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa