Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau vol deixar sense seu una empresa puntera en sostenibilitat energètica

Una empresa barcelonina puntera en sostenibilitat energètica podria quedar-se sense seu en ser desnonada de facto pel consistori d’Ada Colau. L’executiu municipal preveu enderrocar l’antiga nau industrial de la Vila de Gràcia on està ubicada la companyia Inergy, una tecnològica especialitzada en software aplicat en la millora de l’eficiència dels equipaments públics pel que fa al consum energètic.

La companyia fa cinc anys que va instal·lar-se de lloguer en un dels espais de l’edifici ubicat en els números 51-55 del carrer Terol, a tocar de la plaça de la Revolució. Aquestes instal·lacions centenàries van albergar antigament un negoci tèxtil i van ser completament reformades l’any 2009 pel reputat arquitecte Josep Llinàs, que també ha dissenyat l’edifici de la Facultat de Geologia de la UPC o les biblioteques Jaume Fuster i de la Vila de Gràcia.

Es dona la circumstància que la companyia Inergy té entre els seus clients a la mateixa administració pública que la vol deixar sense seu. L’empresa treballa habitualment amb l’Ajuntament de Barcelona en la reducció i optimització del consum energètic de diversos edificis públics de la ciutat i també col·labora en aquest àmbit amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). De fet, la companyia ha guanyat fins i tot alguns concursos públics tant de l’administració local com de l’ens metropolità.

Un espai amb història i restriccions

Nosaltres buscàvem un local que fos una mica diferent de les oficines habituals. És difícil connectar emocionalment amb un lloc, per això creiem que és important poder estar en una oficina que té una història com aquesta”, explica David Pon, gerent d’Inergy. La història de Pon amb l’espai va ser la d’un amor a primera vista. “Vam estar mirant instal·lacions a l’Eixample, però cap ens generava emoció. Quan vam veure aquesta nau, de seguida vam dir que sí”, assegura.

Entrada principal a la nau del carrer Terol on estan les oficines de la companyia Inergy / A.R.

Malgrat tractar-se d’un espai rehabilitat, la companyia va haver d’adequar-lo a les seves necessitats i va demanar permisos per realitzar una sèrie d’actuacions. Aquest procés, però, no va ser bufar i fer ampolles. L’empresa es va trobar amb certes restriccions per part de l’administració municipal, com la limitació de l’amplada de les finestres, que no podien superar una certa mida perquè l’edifici “estava protegit”.

Modificació aprovada

Inergy –que compta actualment amb una vintena de treballadors– va anar creixent a l’espai i no va veure la seva activitat afectada fins a l’estiu del 2021, quan el consistori barceloní impulsa la modificació del Pla General Metropolità (PGM) de Gràcia. L’actual seu de la companyia està afectada des de l’aprovació l’any 1976 del PGM original, que preveia convertir els terrenys on s’erigeix aquesta nau i la seva contigua en una nova zona verda i les definia com a espais de “renovació urbana en transformació de l’ús”, una qualificació transitòria que no implicava una actuació imminent d’enderroc.

Tanmateix, aquesta modificació del pla impulsada pel govern municipal i ratificada el passat mes de maig sí que contempla l’enderroc de les instal·lacions per construir en el seu lloc una nova plaça.

Desconcert i tranquil·litat

“Hi ha una bona voluntat amb l’objectiu final, però l’aplicació del pla genera contradiccions“, apunta Pon, que admet que la decisió de demolir les instal·lacions li genera un gran desconcert. “Crec que Gràcia s’està convertint en una espècie de parc temàtic i que la diversificació del teixit econòmic és precisament una política de desenvolupament més sostenible“, afirma el gerent, que lamenta que moltes companyies s’estiguin veient forçades a instal·lar les seves seus a la perifèria barcelonina.

Les oficines de la companyia Inergy en una de les naus del carrer Terol / A.R.

L’amenaça d’enderroc, però, no condiciona per ara els plans de la companyia a curt i mig termini, ja que la previsió és que no es dugui a terme abans del 2034. “Un termini de dotze anys és tot un món per a una empresa com la nostra que té només deu anys de vida”, remarca Pon.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Almansur a juliol 17, 2022 | 21:04
  Almansur juliol 17, 2022 | 21:04
  Foteu fora aquesta tia d'una punyetera vegada!!!!
  • Icona del comentari de: conill a juliol 18, 2022 | 09:27
   conill juliol 18, 2022 | 09:27
   ves a votar i vota als junts per cat, que et portaran al cel de les il·lusions frustrades... Si governa és perquè la volen, tot I que tu es veu que no.
 2. Icona del comentari de: MadeByColau a juliol 18, 2022 | 02:23
  MadeByColau juliol 18, 2022 | 02:23
  Tota aquesta tropa de la colau and co. estan ben sonats, no se a que esperem a fer fora aquesta xusma.
 3. Icona del comentari de: Barceloní. a juliol 18, 2022 | 09:07
  Barceloní. juliol 18, 2022 | 09:07
  Doncs a les properes eleccions es pot fer, però crec que no es farà. La Colau seguirà d'alcaldessa.
 4. Icona del comentari de: NANDO a juliol 19, 2022 | 15:17
  NANDO juliol 19, 2022 | 15:17
  Crec que sonats son qui la votan.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa