La Cambra de Barcelona veu “prioritari” aprovar els pressupostos de Sánchez

L’entitat demana responsabilitat als partits polítics catalans perquè l’economia necessita la inversió promesa pel govern de l’estat

En un moviment poc habitual, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha demanat als partits polítics que actuïn amb “responsabilitat” i aprovin els Pressupostos Generals de l’Estat que acaba de presentar el govern de Pedro Sánchez. Sense citar directament els partits independentistes, Valls ha dit que l’aprovació és prioritària per l’economia catalana, ja que els comptes contemplen una inversió de 2.251 milions d’euros per al 2019, un 66% més que l’any passat.

Malgrat les promeses fetes des de Madrid, la Cambra de Comerç té una llarga experiència amb pressupostos que acaben “sent paper mullat” i ha demanat al govern de l’estat que impulsi la Comissió Bilateral d’Infraestructures Estat-Generalitat per “agilitzar els procediments i prioritzar les inversions, així com presentar trimestralment un estat de l’execució dels projectes”. Des del 2001, el grau d’execució de la inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya ha estat del 77% de mitjana, molt per sota del conjunt de comunitats autònomes (84%).

Inversió similar al pes econòmic de Catalunya

Segons les dades publicades pel ministeri d’Hisenda, els pressupostos fixen una inversió a Catalunya de 2.051 milions d’euros, a la qual s’hi han d’afegir uns altres 200 milions d’euros pactats a la comissió bilateral –dels 759 que encara hi ha pendents– pel compliment de la famosa disposició addicional tercera de l’Estatut del 2008. Cal tenir en compte que l’any passat la inversió va ser 1.351 milions.

La Cambra de Comerç defensa els pressupostos de Sánchez perquè considera que l’economia catalana “necessita més que mai la inversió”, que serà del 18,2% de la inversió regionalitzable i és “el percentatge més elevat de la sèrie històrica”. Valls també està satisfet amb la proposta del govern de l’estat perquè s’inclou “un percentatge molt similar al pes econòmic [de Catalunya] en el conjunt de l’estat”, que és del 19,2%.

Més informació

Nou comentari