Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Cambra de Barcelona rebaixa les xifres de recuperació econòmica
  • CA

La Cambra de Barcelona revisa a la baixa les previsions de creixement de l’economia catalana aquest 2022. L’ens considera que el producte interior brut (PIB) del país creixerà un 6,3%, unes xifres elevadíssimes que s’expliquen en un context marcat per la crisi econòmica derivada de la Covid-19. Això és un 0,2% menys de l’estimat en el darrer informe, fet a l’octubre. Igualment, continuen sent augments superiors als del 2021 -ara calculats en un +6%-.

Els principals motors de la recuperació aquest any seran el consum privat i la inversió, afirmen. Per una banda, el consum privat pot créixer un 5,4% el 2022, en línia amb el 2021, beneficiant-se de l’estalvi acumulat i l’eliminació total de les restriccions pel control de la pandèmia. I, per altra banda, la inversió podria créixer més d’un 7%, afavorida per l’execució dels fons Next Generation EU, apunten.

Previsions macroeconòmiques per a l’economia catalana 2020, 2021 i 2022 / Cambra Barcelona

Segons dades de la Cambra, el segon trimestre de 2020 es va viure d’una davallada inaudita del 21,6% de l’economia catalana, quan es van aplicar les primeres restriccions per aturar l’expansió del coronavirus. Després s’han vist evolucions del PIB pròpies d’altres èpoques o, fins i tot, mai registrades, com va ser el cas del segon trimestre del 2021, tot just un any després de l’esclat de la pandèmia a Catalunya. Aleshores el PIB es va disparar un 18,3%, segons les xifres de la Cambra.

Atur per sota dels nivells precrisi del 2008

La Cambra de Barcelona beneïx les dades d’ocupació. “La taxa d’atur s’ha reduït fins a xifres no vistes des del 2008 i el nombre d’afiliats al desembre ha superat la xifra precrisi del 2019 en un 1,7% (1,8% el gener de 2022)”, diuen, “amb un gran impuls de l’ocupació pública que se situa un 8,6% per sobre del nivell prepandèmia, mentre que la privada és un 0,9% superior”. En aquest sentit, un 58% de l’afiliació creada el 2020-2021 a Catalunya ha estat al sector públic, apunten. A més, cal tenir en compte que el nombre de treballadors en ERTO s’ha reduït fins a 26.522 al gener, sent només el 0,9% de les afiliacions al règim general.

Por per la inflació

L’únic que fa patir a aquest organisme és la inflació, estimada en un 3,8%, segons calculen. “Si aquest augment de preus s’acaba traslladant a la inflació subjacent i deixa de ser un fenomen transitori, l’impacte en l’economia pot ser elevat, tant per la via d’un menor consum, com d’una caiguda de la inversió i l’ocupació per la menor competitivitat de les empreses”, alerten. “De fet, les empreses industrials estan patint especialment les dificultats de subministrament i en molts casos no poden traslladar l’increment de costos al mercat ni assumir-lo en els seus marges”, afegeixen. També expliquen que l’augment dels preus de l’energia i els aliments ja s’està traslladant a la resta de productes, perquè les xifres ha estat un 3,4% superior al nivell que tenia el gener de 2020.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa