Barcelona ha viscut aquest estiu el seu particular infern meteorològic. La greu situació de sequera que s’arrossega des de fa diversos anys s’ha vist agreujada per l’arribada de diverses onades de calor que han fet escalar els termòmetres fins a xifres mai vistes a la capital catalana. Només durant el mes d’agost, l’Observatori Fabra va registrar la temperatura més elevada des del 1914, quan les instal·lacions van començar a recopilar dades, i també la mínima diària més alta de tota la sèrie històrica. Els 38,8 graus assolits el 23 d’agost marquen un rècord sense precedents i parlen d’una tendència que s’ha repetit durant tota la temporada estival, deixant jornades amb una sensació tèrmica de prop de 44 graus.
En aquest context de calor extrema, un dels serveis municipals que no ha aturat la seva activitat és el de la neteja viària. Els empleats han continuat treballant al carrer en molts casos en condicions límit i malgrat l’activació de fases d’alerta tant diürnes com nocturnes per les altes temperatures. Aquesta situació s’ha traduït en diversos episodis de cops de calor i desmais entre els membres de la plantilla, que han hagut d’afrontar aquestes adversitats meteorològiques sense comptar amb els recursos mínims necessaris. Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, alguns dels afectats s’han vist forçats a treballar a una temperatura per sobre del màxim de 37 graus que marca la normativa estatal aprovada el passat maig, sense tenir accés a ampolles d’aigua i sense poder aturar-se en cap punt del recorregut durant les hores de més risc.
Unes veus silenciades per la por
Un grup de treballadors contractats per la companyia Valoriza -que prefereixen mantenir-se en l’anonimat- han decidit denunciar a través d’aquest mitjà la situació viscuda durant aquestes setmanes en alguns dels districtes de la ciutat com Horta-Guinardó i Nou Barris. “Treballar alguns dies d’aquest estiu ha estat un verdader infern, hem patit molt. Durant la setmana més calorosa del mes d’agost, recordo mirar el mòbil i veure que em marcava més de 40 graus. Era desesperant, però havies de continuar perquè és la teva feina“, explica un dels empleats del servei municipal.
Per poder sobreviure la jornada, molts dels afectats s’han vist obligats a comprar-se ampolles d’aigua freda, ja que -més enllà de les fonts públiques en funcionament- només podien reomplir els seus propis recipients abans de començar la jornada en un sortidor refrigerat que hi ha a la base. El mateix passa amb els lavabos. Alguns dels treballadors consultats relaten que només poden anar al servei abans de començar la jornada i que després s’han d’aguantar fins a tres hores per poder tornar-hi.

Malgrat la situació de calor extrema viscuda almenys durant dues setmanes d’agost, els membres de la plantilla asseguren que les ordres dels responsables eren de no aturar-se en cap punt del recorregut fins al descans de 20 minuts que tenen estipulat per contracte, una pausa que en l’horari de tarda no arriba fins a les cinc, tres hores després de començar la jornada. Aquesta circumstància afecta especialment els empleats que van amb el carret escombrant i recollint brossa, ja que no tenen accés en cap moment a un espai amb aire condicionat i han de carregar el pes d’aquest artefacte durant tot el camí. “Molts cops m’he trobat malament, però he acabat aguantant per por a denunciar el cas. Si dius als comandaments que no vols sortir en aquestes condicions, vol dir que no vols treballar i que no cobres“, assenyala un dels afectats.
Cops de calor que costen 200 euros
Tots els testimonis consultats coincideixen a apuntar que els responsables tenen coneixement de les condicions límit en les quals han realitzat el servei alguns dels membres de la plantilla aquest estiu. Tanmateix, la situació ha estat a vegades tan adversa que ha acabat desembocant en casos de desmais i cops de calor. Un dels més greus va ser el que va patir una dona el passat 19 de juliol, quan va haver de ser traslladada en ambulància a un centre sanitari de la ciutat per un fort cop de calor.
Malgrat que els fets van tenir lloc durant l’horari laboral, l’afectada va poder comprovar com -un cop atesa pels facultatius- la mútua contractada per la companyia es desentenia del cas, ja que els cops de calor no són una afectació que estigui tipificada com a accident laboral. Això va obligar la dona a acudir a la seguretat social, de manera que se li van acabar descomptant prop de 200 euros del sou pels dies de baixa que va haver d’agafar.
Casos que s’escapen i mesures insuficients
El TOT Barcelona s’ha posat en contacte amb dos dels sindicats majoritaris del sector per exposar-los les denúncies rebudes. Ni la UGT ni CCOO tenien constància d’aquestes condicions límit que relaten els empleats, però admeten que és possible que aquests casos els hagin passat desapercebuts, ja que molts dels membres de la plantilla tenen contractes temporals de només uns mesos, un fet que no afavoreix la seva afiliació sindical i limita el seu contacte amb els representants dels treballadors.
“La nova normativa estatal determina que les empreses estan obligades a posar mesures de protecció davant de fenòmens meteorològics adversos, sobretot en feines com aquesta que tenen lloc a l’aire lliure. En casos d’episodis d’alerta com el viscut aquest estiu, les companyies haurien de prohibir determinades tasques durant les hores de més risc i modificar les condicions de treball“, afirma Mònica Pérez, responsable de Salut Laboral de CCOO. Pérez assegura que la manca de protocols fa que en molts casos les mesures adoptades per les empreses siguin completament insuficients i puguin derivar en problemes de salut dels empleats com els ja esmentats cops de calor.

Sobre la disputa competencial amb les mútues, ambdós sindicats lamenten que sigui força comú que les companyies contractades se’n desentenguin de casos com aquests, però remarquen que els afectats tenen l’opció de recórrer a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), que en el termini màxim d’un any hauria de resoldre si l’incident pot ser considerat o no com a accident laboral. “Quan ens arriba un cas com aquest, sempre provem d’evitar que les mútues el rebutgin i la majoria de vegades ens n’acabem sortint”, assenyala Ramon Cebrián, responsable del sector de neteja viària de la UGT.
Versions contraposades amb l’empresa
A preguntes del TOT Barcelona, l’empresa Valoriza assegura que compleix amb la normativa vigent en matèria laboral i que durant aquest estiu s’han aplicat mesures tant preventives com extraordinàries en els moments d’activació de les diferents fases d’alerta per calor extrema. Segons dades facilitades per la companyia, els treballadors han tingut a la seva disposició aquesta temporada estival fins a 37 litres de crema solar factor 50 i 800 gorres i també s’han realitzat 500 formacions presencials explicant el protocol de mesures per episodis d’altes temperatures.
Pel que fa al cas concret de la neteja viària, la concessionària assegura que s’ha apostat per avançar l’inici del servei de set a sis del matí per evitar les hores de més calor i que cada cop que s’ha emès una alerta de nivell taronja o vermell s’han aplicat mesures com permetre que l’empleat es refresqui un mínim de 10 minuts en un refugi climàtic municipal o zona climatitzada, a més de recomanar als treballadors que realitzin pauses curtes en zones d’ombra i que es mantinguin hidratats. Totes aquestes accions han estat supervisades per l’Ajuntament per garantir el compliment de la normativa vigent.

Sobre els episodis de cops de calor denunciats, Valoriza apunta que només li consten dos casos de membres de la plantilla afectats per aquest problema, però remarca que les persones van ser traslladades en ambdues ocasions a centres mèdics de la mútua. En aquest sentit, tant el consistori com l’empresa matisen que ells en cap cas tenen competència per determinar la gravetat de l’afectació, si es tracta d’un cop de calor i cursen la baixa mèdica o per decidir-ne la tipologia. “Això va a càrrec dels professionals sanitaris externs a l’empresa, tal com marca la Llei”, insisteixen.