Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona injecta 10 milions d’euros a fons de capital risc per finançar startups
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona injectarà 10 milions d’euros del pressupost municipal a 6 fons de capital risc amb seu a la ciutat, perquè aquests en destinin 30 a finançar startups de l’àrea metropolitana al llarg de la propera dècada. El tinent d’alcaldia Jaume Collboni (PSC) ha presentat aquest dilluns la mesura, anomenada Barcelona Accelera, amb la que pretén incentivar que el capital privat també regui les microempreses innovadores. Les rondes d’inversió en aquest segment econòmic han caigut un 40% per la pandèmia, ha assegurat.

No obstant, la fórmula escollida deixa en mans dels fons la tria de quines seran les startups beneficiàries. A més la inversió no té ara per ara una garantia de retorn fixa: el consistori recuperarà més o menys diners d’aquests 10 milions en funció de l’èxit de les beneficiàries finals. “No podíem estar seleccionant les inversions que fan startups determinades, n’hi ha 1.500 a tot Catalunya, seria impossible”, ha excusat Fèlix Ortega, el director general de Barcelona Activa, l’empresa municipal que pilota el projecte. “És molt més productiu invertir en fons, que saben com captar inversió”, ha insistit. “Apostem per aquells que aposten, pels que més en saben”, ha reblat Collboni.

Un concurs públic triarà els 6 fons adjudicataris. El que tingui més puntuació rebrà 3 milions d’euros directes, el 2n i el 3r classificat en rebran dos cadascú i els altres tres, fins a un milió per cap. Hauran de comprometre’s a destinar a startups el triple dels diners que rebin, tot i que poden ser fons diversificats que operin en altres àmbits. A més el consistori situa tres condicions: han de ser startups amb seu a l’àrea metropolitana de Barcelona, dedicades a sectors estratègics –gamming, biotech, indústria 4.0., food tech…– i preferentment liderades per dones. 

“Tenim el talent i els espais però necessitem més capital perquè les iniciatives tinguin èxit”, ha defensat Collboni. Només el 10% del que rebi cada startup podrà ser diner municipal, pel que els fons hauran de buscar forçosament altres inversors. Així, la injecció municipal sortirà dels pressupostos dels propers anys i no tota dels comptes 2021, que ara s’estan negociant. Els fons es podran quedar com a màxim el 2,5% del volum invertit en concepte de comissió de gestió.

Amb aquesta injecció pressupostària, Collboni reprèn una política d’inversió indirecta que ja havia aplicat el consistori barceloní quan governaven PSC i ICV. En concret el projecte actual té dos precedents: la societat público-privada Barcelona Emprèn (any 2000), que es va haver de liquidar l’any passat amb pèrdues; i la participació en el fons Nauta III de la gestora Nauta Capital l’any 2009 amb 5 milions d’euros. A través d’aquesta última inversió –de la que encara no s’han rebut rèdits directes per les arques municipals, ha admès Ortega– es va finançar Social Point, una start-up barcelonina de vídeojocs per a mòbils que Collboni ha citat com a cas d’èxit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa