Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona estrenarà la seva primera coberta agrària aquesta primavera
  • CA

La primera coberta agrària de Barcelona, amb terra real cultivable al terrat d’un edifici, està a tocar. El projecte engegat fa set anys, amb Xavier Trias com a alcalde, damunt del nou mercat de Vall d’Hebron finalment s’ha desencallat i serà una realitat aquesta mateixa primavera. Fonts municipals detallen al TOT Barcelona que les obres, fetes per la constructora Eurocatalana Obres i Serveis, estan acabades i que només falta resoldre el concurs per decidir qui gestionarà l’hort. El resultat se sabrà al llarg de les “pròximes setmanes”, segons les mateixes fonts. Un cop hagi conclòs l’adjudicació, l’hort començarà a funcionar i el consistori el presentarà a les entitats de barri.

Després de guanyar el concurs per fer les obres, valorades en 217.806 euros, Eurocatalana va començar l’adequació de la coberta el 22 de febrer i la va acabar poc més d’un mes després, el 30 de març, segons informa la constructora. Per tancar el contracte només queda pendent que l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona –qui licitava el contracte– firmi la recepció d’obra durant la segona quinzena d’abril. Serà el primer terrat conreat, perquè fins ara els cultius en terrats a la ciutat han fet servir taules de cultiu o hidropònia, una tècnica que fa servir dissolucions minerals en comptes de terra.

El projecte ha suposat la transformació de la coberta ‘dura’ del mercat en un hort urbà, amb terra per a ús agrícola i la instal·lació de paviments, drenatge, xarxa de reg i replanteig. L’espai està format ara per dues zones d’horts separades per un camí central de dos metres d’amplada. Els precedents internacionals d’aquest format, per exemple a Nova York, demostren que amb una bona adequació de la coberta no tenen per què aparèixer humitats, filtracions ni altres d’anys a l’edifici, un temor molt estès entre tècnics municipals i equipaments beneficiaris que ha endarrerit l’arribada d’aquestes cobertes a Barcelona.

Obres a la coberta del mercat de Vall d'Hebron per portar-hi terra / Buressa
Obres a la coberta del mercat de Vall d’Hebron per portar-hi terra / Buressa

A banda de la coberta, també s’ha transformat la planta immediatament inferior per acondicionar-la com a oficines i zona d’activitats pels usuaris del mercat. S’hi faran reunions, formació i trobades i hi ha lavabos i vestuaris, segons consta a la documentació de la licitació. Una tanca metàl·lica separarà l’altell dels horts per tal de controlar els accessos.

Contracte de gestió de 2+2

Els guanyadors del concurs per gestionar l’espai tindran dret a fer-ho durant dos anys prorrogables a quatre, segons la licitació consultada per aquest diari. La participació de la ciutadania es farà mitjançant la presentació de projectes. Es podrà fer a través d’entitats, escoles o serveis o també a títol personal, tot i que en aquest últim cas serà adherint-se a projectes dels gestors. Totes les iniciatives hauran de tenir un retorn a la comunitat, ja sigui col·laborant amb el mercat o amb la inclusió de projectes socials.

El màxim de temps que s’hi podrà estar involucrat serà d’un any, que es podrà allargar durant un altre any. Tot i que es podrà tornar a optar a col·laborar-hi, es prioritzarà l’entrada de persones noves.

Aquest hort sería un dels projectes més clarament beneficiats del canvi legal que negocien Ajuntament i Generalitat per permetre la comercialització de les collites urbanes. Com va avançar el TOT Barcelona la setmana passada, les dues administracions estudien fins a 4 vies diferents per facilitar la venda dels productes d’horts i terrats. No es tracta d’una producció gaire abundant, però oferiria una petita aportació d’ingressos i visibilitat a moltes entitats socials que gestionen aquests espais com a eina d’inclusió. També permetria, com en aquest mercat, apropar els consumidors a l’agricultura i fer activitats pedagògiques i en favor de l’alimentació de proximitat.

Obres amb retard

Les obres al mercat han estat marcades per retards. Així, havien d’haver començat el primer trimestre del 2017 però van iniciar-se a l’agost del mateix any. A més, si bé la previsió inicial era que tinguessin una durada de 18 mesos, van acabar durant més. El retard, tal com va explicar el TOT Barcelona, va ser degut a les obres per incloure l’ascensor i al reforç de l’estructura.

L’ascensor havia de servir per connectar el carrer Saturnino Calleja amb el mercat. Les obres d’aquest equipament, precisaven les fonts municipals, depenien del districte d’Horta-Guinardó però van passar a mans de l’Institut Municipal de Mercats, de qui depenen les reformes als mercats. El cost de l’ascensor, de 570.000 euros, està finançat pel districte.

Més notícies
Calçots cultivats en un projecte d'inclusió a Canyelles / Horta amb Gràcia
Barcelona explora legalitzar la venda d’aliments cultivats en horts urbans
Notícia: Barcelona explora legalitzar la venda d’aliments cultivats en horts urbans
Comparteix
Projectes d'inclusió, terrats agraris i la Ponderosa de Vallbona es beneficiarien d’un acord Generalitat-Ajuntament
El mercat de la Vall d'Hebron. | A. L.
Un any de retard en les obres i la retirada de paradistes amenacen el mercat de la Vall d’Hebron
Notícia: Un any de retard en les obres i la retirada de paradistes amenacen el mercat de la Vall d’Hebron
Comparteix
Un ascensor exterior situat a la façana que dona a la Teixonera ha sigut un dels entrebancs

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa