L’atur ha repuntat a Barcelona el segon trimestre després de créixer 0,4 punts en relació als tres primers mesos de l’any i s’ha situat en 80.500 persones, el que suposa un 9,8%, la quarta xifra més baixa des del 2008, segons les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA). En comparació, la taxa d’atur de Catalunya és de l’11,3%. Millors perspectives té la taxa d’atur juvenil (16-24 anys), que s’ha reduït 2,6 punts l’últim any, tot i que encara està en un alarmant 23,9%.

La població activa se situa en 827.600 persones, gairebé 24.000 més (+3%) que fa un any per l’increment de la població ocupada –que creix en 18.300 persones (+2,5%)– com del nombre de persones en atur –que puja en 5.500–. Fonts municipals matisen que “altres fonts estadístiques disponibles per a monitorar el mercat de treball reflecteixen un comportament més favorable de l’atur amb una reducció del 3,2% entre els mesos de juny de 2018 i 2019”.

Taxes per sobre de la UE

Pel que fa a la taxa d’ocupació és del 71,2% a Barcelona, dos punts per sobre de la mitjana catalana, després de créixer 0,7 punts respecte al trimestre anterior. En termes interanuals, en canvi, ha caigut 0,7 punts. La taxa d’activitat, per la seva banda, és del 79%, també per sobre de la mitjana del país, i augmenta un 1,1%.

“Les taxes d’activitat i ocupació de la ciutat es mantenen clarament per sobre de les de la Unió Europea, mentre que la taxa d’atur de la ciutat –que se situa de nou per sota del 10%– es manté més a prop de la mitjana de la UE que de l’espanyola”, expliquen fonts de l’Ajuntament de Barcelona.

Més afiliació

Barcelona ha tancat el segon trimestre amb 1,14 milions de persones afiliades a la Seguretat Social, el qual suposa un augment de més de 30.000 persones i un increment interanual del 2,7%. És la xifra més elevada de la història de la ciutat i encadena 23 trimestres consecutius –des del 2013– creant ocupació neta interanual i és el sisè trimestre consecutiu que està per sobre d’1,1 milions.

Nou comentari

Més notícies

La nova oficina contra l’atur de Nou Barris arranca amb un miler d’usuaris

L'equipament pertany a la xarxa de Barcelona Activa i era una reivindicació dels veïns de Can Peguera

Menys atur i més classes mitjanes moderen les desigualtats a Barcelona

La població en barris de classe mitjana torna a superar el llindar del 50% com abans de la crisi | Les rendes molt altes i molt baixes gairebé no oscil·len