Els propietaris de la Ricarda, una zona protegida clau per l’ampliació de l’aeroport del Prat, estan disposats a vendre els terrenys a Aena, segons avança El Periódico. La notícia ha sortit a la llum el mateix dia que milers de persones s’han concentrat a Barcelona per protestar contra el projecte, que suposaria la destrucció de la llacuna per poder allargar la tercera pista de l’aeroport. Es tracta de 135 hectàrees d’aiguamolls, llacunes i pinedes que formen part de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.

Els terrenys són propietat de la família Bertrand, una saga il·lustre de la burgesia catalana que va fer fortuna amb la indústria tèxtil. Ara, una cinquantena d’hereus estan immersos en un intens debat sobre si vendre la finca a Aena o esperar que l’Estat expropiï els terrenys si finalment decideix tirar endavant la polèmica ampliació del Prat. “És una família molt gran i amb diferents sensibilitats”, reconeix al diari de Prensa Ibérica el president del consell de l’empresa familiar que administra l’espai protegit.

La protesta contra l’ampliació de l’aeroport del Prat celebrada a Barcelona / ACN

El dilema de vendre

El dilema de vendre o esperar es va posar sobre la taula a la junta d’accionistes que van celebrar a finals de juny i, tot i que encara no s’ha pres una decisió ferma, sembla que la majoria estaria disposada a negociar amb Aena. Segons el Registre Mercantil, sobre el paper la finca està valorada en uns 3,5 milions d’euros, una xifra molt baixa si es té en compte que el projecte d’ampliació del Prat està valorat en 1.700 milions i els terrenys protegits són el gran escull per tirar-lo endavant.

La família Bertrand ja va vendre part de la seva finca a principis de segle per deixar espai a la tercera pista durant la primera ampliació del Prat. “Tenien pressa per fer-ho i ens vam posar d’acord”, explica el responsable de la companyia, que no obstant això ha evitat donar xifres sobre l’operació. En aquesta ocasió hi ha veus discordants perquè destruir la Ricarda genera implicacions més profundes, ja que suposaria dessecar bona part dels terrenys, amb l’afectació mediambiental que això tindria en la biodiversitat de la zona.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard, arquitecte a setembre 19, 2021 | 16:23
  Ricard, arquitecte setembre 19, 2021 | 16:23
  Construccions il.legals en zona inundable valor 0 i demanda penal. Valoracions legals ja!!!
 2. Icona del comentari de: Ecologisme de Ricatxos i colauetos a setembre 19, 2021 | 16:56
  Ecologisme de Ricatxos i colauetos setembre 19, 2021 | 16:56
  Els ricatxos de la RICATXA, construccio il.legal, legalitzada pel corrupte alcalde del Prat, cal enderrocar.la i expropiarla a preo zero i i putar penalment per haver construit la mansuon i l'embarcadero, actual clot ee la ricarda, totalment artificial i que cal taparnaturqlment
 3. Icona del comentari de: ton c. a setembre 19, 2021 | 17:28
  ton c. setembre 19, 2021 | 17:28
  tot el que s´ha fet a la Ricarda s´ha fetamb el vis i plau dels pòlitics de torn, de que collons ens queixem?.
 4. Icona del comentari de: fat boy a setembre 19, 2021 | 18:43
  fat boy setembre 19, 2021 | 18:43
  No m'estranya.
 5. Icona del comentari de: Jo a setembre 20, 2021 | 09:00
  Jo setembre 20, 2021 | 09:00
  Això és pactar amb el diable ..és clar que tot-hom té un preu.. però caldria expropiar aquests terrenys per.protegir-los!
 6. Icona del comentari de: Cal dir-ho a setembre 20, 2021 | 11:47
  Cal dir-ho setembre 20, 2021 | 11:47
  També hauríeu de fer esment de la Casa Gomis, coneguda com la Ricarda, de l'arquitecte Antoni Bonet, construïda entre els anys 1949 i 1956 (dirigí les obres des de l'exili) per a la família Gomis-Bertrand, sembla la mateixa família esmentada a l'article. Aquest edifici és un Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, si es comet el desastre i bunyol d'ampliar una pista d'aterratge (i enlairament) sobre el paratge de la Ricarda, aleshores restaria escanyada entre l'ampliació i el mar... Així es comprèn millor "l'interés" en la venda... No s'hi val a no aclarir-ho i a no investigar-ho TOT.
 7. Icona del comentari de: Sí a setembre 20, 2021 | 12:07
  setembre 20, 2021 | 12:07
  La finca La Ricarda, pren el nom de l'estany d'alt valor ecològic, va ser adquirida l’any 1895 per l’industrial del sector tèxtil Manuel Bertrand i avui segueix en mans dels descendents d’aquesta família. Dins de la finca, la Casa Gomis (o Ricarda) va ser projectada per l’arquitecte A. Bonet, és considerada una de les obres cabdals de l’arquitectura moderna. Fou acabada l’any 1957 a partir d’un encàrrec de la família Gomis-Bertrand, la qual durant el franquisme, esdevingué refugi d'intel·lectuals. Allò que en resta de la que fou una finca de gran extensió situada al costat del mar, enmig d’un bosc de pins, avui és protegit urbanísticament per la Xarxa Natura 2000 d’Espais Naturals de Protecció Especial... [sic]

Nou comentari

Comparteix