Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Uns històrics estudis de cinema animat, a punt de ser enderrocats per fer-hi pisos
  • CA

L’edifici Balet i Blay, al passeig Mare de Déu del Coll, va acollir entre les seves parets uns històrics estudis de cinema on es va crear la primera pel·lícula de dibuixos animats en color de tot Europa: El cigronet valent (1945). Es tracta d’un immoble llargament reivindicat per entitats com el Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca, que volen transformar-lo en un centre cultural que promogui la memòria del barri. 

Si no canvien molt les coses, això no passarà mai, ja els seus propietaris tenen previst passar-lo per la trituradora immobiliària en la qual s’ha convertit Barcelona i l’enderrocaran aviat per fer-hi pisos. La consellera portaveu d’ERC al districte de Gràcia, Olga Hiraldo, ha denunciat que la propietat té la llicència per fer les obres i que els veïns del barri han vist operaris d’uns empresa d’enderrocs revisant l’edifici.

Inacció municipal

Els republicans critiquen la lentitud de reflexes del govern municipal, a qui acusen de no mostrar interès en recuperar l’edifici malgrat les advertències dels veïns, que volien convertir-lo en la seu del Museu del Còmic i la Il·lustració de Barcelona, que fa anys que necessita un espai per exposar el seu fons històric. Una idea que el districte de Gràcia va rebutjar a finals de l’any passat.

A més, la finca està situada fora de l’àmbit d’intervenció del pla especial per protegir el patrimoni històric de Gràcia. I per això l’Ajuntament al·lega que no es pot denegar la llicència d’obres ni aturar-les sense que els acusin de prevaricació. “Legalment no hi ha marge per intentar salvar-ho de l’enderroc”, asseguren fonts dels republicans. L’única via oberta seria l’expropiació, però després dels serials de les Casetes d’Encarnació i del Gimnàs Social Sant Pau sembla descartada, amb l’afegit que el pressupost municipal per adquirir immobles no és il·limitat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa