Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un recorregut per la gastronomia i vi de Menorca amb Baleària
  • CA

Ja tenim l’estiu aquí. Dies de sol, d’aire lliure i de desconnexió que se sumen a les ganes de recuperar l’anhelada llibertat de poder fer maletes i gaudir d’una escapada sense límits. Baleària ofereix per aquests dies la descoberta de totes aquestes sensacions a partir de sortides diàries entre els ports de Barcelona i Ciutadella. Així, posa a disposició del viatger una ruta amb el Fast Ferry que en tan sols quatre hores connecta les dues ciutats, i permet gaudir d’experiències molt diverses, algunes de les quals, de caire enogastronòmic. En el nostre somni d’avui, pugem sobre un d’aquests vaixells, i ens deixem endur per les ganes de tastar una caldereta de Llagosta, ben acompanyat per un vi d’un celler menorquí, el blanc de Sa Forana.

Si hi ha un plat que avui dia s’identifiqui amb la illa de Menorca, aquest és la caldereta de llagosta. Un plat d’origen humil, nascut a les barques dels pescadors que amb el pas del temps i a mesura que la llagosta local, en especial la llagosta vermella o llagosta de roca, s’ha anat valorant, sobretot a partir de mitjans del segle XX amb l’arribada dels turistes, ha esdevingut un plat de luxe. La captura massiva que s’ha fet d’aquest crustaci l’ha portat gairebé a la desaparició i és per aquest motiu que ara mateix és una espècies protegida i la seva pesca està controlada, només permetent-se la captura d’exemplars adults –la mida ha de superar els 19 cm– durant el període de març a agost. Aquest fet ha motivat que la caldereta de llagosta cuinada amb exemplars frescos sigui un plat estacional.

Si bé és una recepta que es cuina arreu de l’illa, els restaurants que li han donat més fama són els ubicats al poble de Fornells, situat a la zona nord de l’illa de Menorca, sobretot arran que hi anés a menjar-la de manera habitual la família reial espanyola, quan era de vacances a les Illes Balears. La caldereta de llagosta pren el seu nom de l’utensili que es fa servir per cuinar-la, la caldera, que en els vaixells era de ferro fos. Quan aquest plat es va començar a servir en els restaurants alguns d’ells la van cuina amb cassoles de fang, el recipient més comú avui.

El secret d’un bona caldereta és tallar la llagosta, que si podem la triarem femella i que porti ous, sempre en viu, sobre una taula de fusta que possibiliti recollir-ne la sang i els altres elements que emanen un cop es talla. Per cuinar-la hi ha tantes receptes com cuiners la preparen. Un cop cuinada cal deixar-la reposar de 4 a 5 hores per tal que es confiti bé la llagosta amb el caldo.

La caldereta de llagosta és un plat d’intens però delicat a la vegada, les notes salines i iodades que li aporta el cap juntament amb dolçor de la carn de la cua i l’acompanyament del sofregit de verdures formen un conjunt equilibrat i deliciós que demana ser acompanyat d’un vi amb prou força com per netejar la boca però amb prou sensibilitat per combinar-se amb el plat sense fer-li perdre protagonisme.

El Sa Forana blanc 2020 del celler Sa Forana de Sant Climent, un vi de la Terra de la Illa de Menorca, molt adient per acompanyar amb èxit una caldereta de llagosta. Elaborat amb chardonnay de vinyes velles al que li afegeixen un petit percentatge de premsal blanc. La bona acidesa que presenta aquest vi, viva i ben present, aporta frescor i juntament amb la textura untuosa que li aporta al vi el pas de botes de roure francès, formen un conjunt que sap acompanyar amb eficiència la caldereta de llagosta.

El Fast Ferry de Baleària connecta Catalunya i Menorca en només quatre hores | Baleària

Baleària, empresa líder en les connexions amb Balears

Baleària és l’única naviliera amb rutes interinsulars a les quatre illes de les Balears, a més a més de ser líder en transport de passatge, vehicles i mercaderies en les connexions amb l’arxipèlag. La companyia també opera a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, i uneix Canàries amb la Península. En l’àmbit internacional, ofereix serveis al nord d’Àfrica (Marroc i Algèria) i connecta els Estats Units amb les Bahames.

L’aposta de Baleària per les energies netes respon a criteris de responsabilitat social i rendibilitat econòmica. Així, la naviliera, que és pionera en l’ús de gas natural, treballa per assolir l’objectiu de 0 emissions mitjançant projectes d’energia renovable, com l’hidrogen i el gas renovable. La naviliera té un pla d’inversió de 380 milions d’euros en una flota de nou ferrys a gas natural, un combustible que redueix les emissions a l’atmosfera.

La naviliera es defineix com una empresa ciutadana i responsable, que s’implica en el desenvolupament social i econòmic dels territoris que uneix i en el benestar dels seus habitants. El grup té una plantilla estable de més de 1.500 persones, que treballen en els 6 països on opera i en els seus 29 vaixells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa