Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Trasllat per a mig milió de fòssils abans d’iniciar-se la reforma del Museu Martorell
  • CA

El Museu Martorell de Barcelona ha començat a traslladar tota la seva col·lecció de fòssils, minerals i roques al Castell dels Tres Dragons, també a la Ciutadella, per poder iniciar a l’octubre les obres de rehabilitació integral de l’edifici, que acollirà el 2023 el Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals i diversos àmbits expositius relacionats amb la natura. El trasllat va iniciar-se a mitjans de juny, està previst que duri tres mesos i hi treballa un equip de 25 persones per tal d’empaquetar i emmagatzemar gairebé 600.000 peces naturals.

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat recentment el projecte de rehabilitació integral del Museu Martorell, situat al parc de la Ciutadella. El nou equipament, que es preveu que es pugui obrir la primavera del 2023, acollirà el Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, una exposició permanent sobre la relació de l’ésser humà i la natura fent servir l’evolució dels museus de ciències naturals com a fil conductor. També serà seu de l’Espai d’Interpretació del parc de la Ciutadella i allotjarà activitats per a tots els públics.

Amb la rehabilitació del Museu Martorell –primer museu públic de Barcelona, inaugurat el 1882– s’inicia l’execució d’una de les actuacions previstes al Pla Barcelona Ciència 2020-2023, que busca desenvolupar el projecte urbà i científic de la Ciutadella del Coneixement, a través dels nous edificis de ciència i recerca del Mercat del Peix o l’espai de divulgació científica Barcelona Mar de Ciència.

Per tal que les obres de restauració s’iniciïn a l’octubre, tal com està previst, és necessari buidar l’edifici de les col·leccions de paleontologia, que consten de 520.000 fòssils, de mineralogia amb 33.300 minerals, i la de petrologia amb 29.400 roques. Tots aquests espècimens, bona part dels quals són de gran valor patrimonial, s’estan traslladant al veí Castell dels Tres Dragons, també seu del Museu, que ha adequat espais amb armaris compactes per mantenir-los en condicions de conservació òptimes. Els conservadors i tècnics del Museu fa molt de temps que treballen en la preparació d’aquest trasllat complex, tant per la quantitat d’espècimens que s’han de moure com pel seu valor patrimonial i la seva fragilitat.

Embalatge de peces preparades per ser traslladades del Museu Martorell / Ajuntament de Barcelona
Embalatge de peces preparades per ser traslladades del Museu Martorell / Ajuntament de Barcelona

Un equip de 25 persones

Per realitzar les tasques que suposa un trasllat d’aquestes dimensions, a més del personal del museu, intervé un equip de 25 persones d’una empresa especialitzada en la manipulació d’art i objectes patrimonials: el director de projecte, un supervisor per cada una de les àrees (paleontologia, mineralogia, petrologia i col·lecció documental) i 20 tècnics.

Després dels treballs preliminars i embalar els fòssils i minerals, els objectes es traslladen a través d’unes rampes que s’han instal·lat per evitar que puguin fer-se malbé en la mudança des de les plantes on són exposats o emmagatzemats. Els espècimens col·locats en caixetes de poliestirè o bossetes s’introdueixen a caixes de polipropilè, s’immobilitzen amb material de farciment i s’etiqueten per ser traslladats en pal·les per a transportar-los fins al Castell dels Tres Dragons.

N’hi ha peces que, per la seva grandària, pes o fragilitat, han de rebre un altre tractament pel que fa a l’embalatge i el transport. En total hi ha més de 200 peces amb aquestes característiques i són les últimes en traslladar-se.

També s’està traslladant el fons documental del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que consisteix en 25.000 objectes entre llibres, revistes, mapes, audiovisuals i fotografies. D’aquest fons documental, destaquen l’arxiu històric del Museu des de la seva creació, i la col·lecció de més de 800 títols de temàtica naturalista dels segles XVIII i XIX. Tota la col·lecció es durà a un centre de custòdia fins que finalitzin les obres i la col·lecció pugui retornar al nou Centre de Documentació del Museu Martorell.

Més notícies
Recreació del museu Hermitage a la bocana del port / ACN
Ofensiva de l’Hermitage contra el veto de l’Ajuntament al museu
Notícia: Ofensiva de l’Hermitage contra el veto de l’Ajuntament al museu
Comparteix
Els promotors creuen que el govern de Colau no té potestat per impedir el projecte al port
Acció davant la comissaria de Via Laietana per assenyalar les tortures franquistes / David Cobo
El Govern proposa que la comissaria de Via Laietana sigui la seu del Memorial Democràtic
Notícia: El Govern proposa que la comissaria de Via Laietana sigui la seu del Memorial Democràtic
Comparteix
La consellera de Justícia anuncia una llei de memòria històrica que sancionarà els homenatges al franquisme

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa