El 20 de gener del 2020 va arribar el temporal Glòria a la ciutat de Barcelona. Els seus efectes pràcticament ja han estat oblidats per la majoria de barcelonins… Excepte per a mi. La inclement tempesta em va arrabassar una de les coses més íntimes i plaents de les que pot gaudir una persona: mentir-se a un mateix. Abandonar el cos i fer somniar l’esperit. I de franc! Els hi explico.

La Meridiana té un comerç d’aquests que els cursis en diuen “icònic”. Es tracta de l’Auto Rentat Meridiana, que empolaina automòbils a la cantonada de l’avinguda amb el carrer de la Jota. D’aquest establiment destacava un gegantí anunci lluminós que assenyalava els seus serveis a tot els qui entraven a gran velocitat a la ciutat per aquesta artèria.

L’anunci de neó lluïa uns colors rosa pàl·lid amagentat i blau clar verdós. I al costat seu creix una palmera rabassuda sobre una catifa de gespa que fa que tot el conjunt et transporti inevitablement al Miami dels anys 80

Una palmera sobre gespa acompanyava l’anunci gegant de l’Auto Rentat Meridiana / Antonio Baños

La finestra de casa meva quedava cada nit amorosidament il·luminada per l’Auto Rentat. El blau i el rosa es filtraven pel vidre i era inevitable sentir que vivia sobre el Bernay’s Café de la sèrie Miami Vice i que Don Johnson m’esperava al bar Ovante prenent un combinat. Algunes nits d’estiu, hipnotitzat pels neons, fins i tot podia sentir al meu cap el so del saxo de John Lurie que m’agafava de la mà cap a una pel·lícula d’Alan Rudolph.

Anunci de l’Auto Rentat Meridiana, abans que el tombés el Glòria / Antonio Baños

La Meridiana, per obra d’aquell modest i singular anunci, esdevenia una sortida de la ruta 66, un Motel dels anys 50 on jo reposava melancòlic amb el meu descapotable rosa aparcat al costat i un secret inconfessable al maleter. Les nits sota el neó de l’Auto Rentat Meridiana, amb la seva pintura escardada i les tres gotetes d’aigua dibuixades que li servien de emblema, eren un mirall de nostàlgies per les vides que mai no podré viure.  

Anunci de l’Auto Rentat Meridiana, tombat pel Glòria / Antonio Baños

El temporal Glòria el va tirar a terra al gener del 2020. I aquell feliç i tropical racó de la Meridiana va semblar un minúscul New Orleans post huracà Katrina. Els amos no l’han tornat a posar.

Anunci de l’Auto Rentat Meridiana, tombat pel Glòria / Antonio Baños

Sincerament, ja que l’Ajuntament es gasta 370.000 euros en tornar aixecar la malaguanyada i inexpressiva escultura David i Goliat de la Vila Olímpica, també tombada pel Glòria, podria dedicar uns calerons a restaurar l’anunci de l’Auto Rentat Meridiana. Aquí a la Meridiana necessitem urgentment la màgia d’aquell neó rosa per poder somniar, entre la palmera i la gespa, que no som on estem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa