Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Per què es va accidentar el Prestige? Una exposició a Barcelona ho explica
  • CA

El 13 de novembre de 2002 un vaixell carregat amb 77.000 tones de petroli pateix un accident per culpa del temporal a 28 milles de la costa gallega. Així comença una història de terror per a molts veïns gallecs que van veure com gran part de la seva platja quedava inundada de fuel. Davant la inacció tant del govern espanyol, liderat per José Maria Aznar, com el de Galícia, aleshores en mans de Manuel Fraga, els veïns es van organitzar sota la plataforma ‘Nunca Mais’ i el moviment Marea Blanca per protegir i netejar la costa del ‘chapapote’.

Vint anys després, el Museu Marítim de Barcelona presenta una exposició per entendre què va dur la costa gallega a patir el desastre ecològic més gran mai vist a l’estat espanyol. Ho aborden des d’una mirada ecologista i reflexiona sobre què cal tenir en compte perquè no torni a passar mai més.

“No podem cometre els mateixos errors”

L’accident va marcar un punt i seguit en moltes vides. És el cas de la co-comissaria d’aquesta exposició, Ana Díaz Freiría, que explica a l’ACN que sempre ha tingut l’accident al cap i que va ser “el punt d’inflexió que ara m’ha fet interessar per l’ecologisme”.

Ara, amb l’exposició, vol rememorar la cronologia dels fets “per no cometre els mateixos errors en el futur”. La mostra analitza els detalls de l’accident, la procedència del mateix i les condicions en què viatjava. Tal com s’ha sabut anys més tard, el capità que havia d’agafar el timó del Prestige va renunciar en veure que la nau no complia les condicions per navegar, tot i haver passat les proves.

Ana Díaz Freiría a l’exposició / ACN

Per acabar, Díaz Freiría i el seu equip han volgut valorar la feina que van fer els milers de voluntaris que van retirar el fuel de la costa. Així, “l’exposició parla també de la necessitat de tornar-nos a unir com aleshores, de la solidaritat, i fa una crida a l’acció per enfrontar-nos d’aquella manera al canvi climàtic”, diu la comissaria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa