Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Torre del Rellotge celebra 250 anys amb il·luminació nocturna
  • CA

La Torre del Rellotge del Port de Barcelona celebra 250 anys amb un regal a la ciutat. Aquest dimecres a la nit inaugurava una acolorida il·luminació nocturna, en un acte commemoratiu per l’aniversari de la icona marinera. Aquest antic far de la capital es va reconvertir en rellotge quan les bocanes van començar a quedar-li massa lluny i avui està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local.

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, va explicar durant l’acte les millores realitzades a aquesta joia patrimonial. El Port ha fet un complet manteniment de l’interior i exterior per posar-lo al dia i preservar els elements originals que conserva. Així, se n’ha restaurant el segon manteniment del rellotge perquè continuï marcant les hores per molt més temps.

Els nous focus pinten la torre de color blau i groc, que són els colors de l’ensenya de la Barceloneta i també ara els de la bandera d’Ucraïna, una similitud que s’ha posat de evidència amb les mostres de solidaritat dels darrers mesos. També la poden tenir de violeta, com es va poder veure aquest dimecres. A la celebració hi van assistir les màximes autoritats del Port, representants dels pescadors i també regidors i consellers de districte de diferents partits municipals, com Montserrat Ballarín (PSC), Jordi Martí i Neus Munté (JxCat) o Marina Gassol (ERC).

Exposició al Portal de la Pau

Una exposició al Portal de la Pau permetrà conèixer millor la història i singularitats de la Torre del Rellotge. L’historiador Joan Alemany ha participat en l’elaboració dels continguts i la mostra compta amb curioses imatges històriques.

La Torre del Rellotge serà accessible a tota la ciutadania amb la reforma prevista del Moll de Pescadors. La remodelació de la llotja –pendent des dels Jocs Olímpics– inclou l’obertura al públic de la major part del moll, amb la reurbanització de 24.000 m2. Així, els barcelonins i visitants podran arribar fins al peu de la torre i fins i tot visitar-la. A més, es podrà veure com els pescadors subhasten el peix a la llotja a través d’una passarel·la superior panoràmica. L’estrena està prevista pel 2024 però ja es pot experimentar com serà a través d’aquest tour virtual en 3D. Tota l’obra té un pressupost de 8 milions d’euros.

Detall de la Torre del Rellotge il·luminada / Twitter – Montserrat Ballarín

Va ser construïda el 1772 i és d’estil neoclàssic. És un dels fars més antics de l’Estat i un dels únics 3 fets de pedra. La seva llanterna va guiar els vaixells fins al 1904, però ha tingut moltes més utilitats: va ser el vèrtex geodèsic des del que es va mesurar la longitud del meridià per establir el sistema mètric decimal i a més Ildefons Cerdà va fer servir la seva posició per calcular el traçat de dues noves artèries de la ciutat que no serien ni horitzontals ni verticals, la Meridiana i el Paral·lel.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa