Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El primer museu de rajoles hidràuliques arribarà a Barcelona la primavera
  • CA

La primavera s’estrenarà amb el primer museu de rajoles hidràuliques a Barcelona. Es trobarà al barri del Poble-Sec i l’impulsor de tot plegat és Joel Cánovas, de 38 anys i originari d’Andorra. Malgrat la distància amb la capital catalana, Cánovas s’ha enamorat d’aquesta peça tan icònica de la ciutat. A Twitter es fa dir El Caçador de Rajoles.

Amb les reformes de pisos, milers i milers d’aquestes rajoles són llençades al carrer i, malauradament, l’immensa majoria acaben destruïdes per sempre més i cauen en l’oblit i es perd una part de la memòria col·lectiva de la ciutat. Qui ho combat és Cánovas. De totes maneres no és l’únic, perquè també s’hi ha sumat a aquesta passió el Joan Moliner que, amb una altra forma de fer, amb una bici i una motxilla, ha acumulat més de 1.600 rajoles d’aquest tipus a casa seva.

El futur museu de rajoles hidràuliques exhibirà unes 50.000 unitats de 3.500 models diferents que Cánovas ha rescatat els últims anys de sacs on s’acumulen la runa de pisos que es reformen sense preservar aquestes peces emblemàtiques, que han vingut a convertir-se en un símbol d’identitat reconeixible de Barcelona i de l’arquitectura catalana. El paviment salvat de les escombraries s’exposarà a una antiga fàbrica de sifons, situada al passeig de l’Exposició, 95, al districte de Sants-Montjuïc.

La inquietud de Cánovas per salvaguardar les característiques rajoles de la desaparició enmig de qualsevol reforma a Barcelona ha cridat també l’atenció de mitjans internacionals. En una entrevista a The Guardian, ell mateix explicava que va començar a recollir-les casualment el 2014 per reconvertir-les en taules o marcs. A mesura que es va donar a conèixer, més veïns van contactar-lo per avisar de peces en risc de ser destruïdes. El que va començar com una petita col·lecció va acabar desbordant el seu pis i també el petit taller de Gràcia on després va emmagatzemar-les.

Més notícies
L'expresident del Barça Sandro Rosell, en una imatge d'arxiu / Europa Press
Centrem pensa en Sandro Rosell com a alcaldable a Barcelona
Notícia: Centrem pensa en Sandro Rosell com a alcaldable a Barcelona
Comparteix
La nova formació sondeja l'expresident del Barça, entre altres possibles candidats
Cartell de les festes de Santa Eulàlia / Ajuntament de Barcelona
Aquests són els museus que són gratuïts durant Santa Eulàlia
Notícia: Aquests són els museus que són gratuïts durant Santa Eulàlia
Comparteix
De l'11 al 13 de febrer Barcelona acull la Festa Major d'Hivern amb un grapat d'activitats per a tots els públics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa