Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament multarà l’empresa que ha enderrocat part d’un mur medieval

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que multarà la promotora que ha enderrocat part del mur del passatge antic de València, una via medieval d’origen romà, durant les obres de construcció d’un bloc de pisos al Poble-sec. Segons ha explicat el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, el consistori va tenir coneixement de les obres “il·legals” a finals d’agost, quan van rebre una denúncia per part dels veïns de la Satalia, i van enviar una inspecció per aturar els treballs de manera “immediata”.

Des de llavors l’empresa té obert un expedient administratiu que, tal com ha avançat Serra, té tots els números d’acabar en una sanció que podria pujar fins als 150.000 euros. A més, l’Ajuntament obligarà la promotora a “reconstruir el mur amb les pedres originals”, que també tenen un gran valor històric perquè provenen de la cantera que hi havia a Montjuïc. L’Ajuntament ha reconegut que els operaris van enderrocar uns dos metres del mur, però que la ràpida intervenció dels veïns ha permès salvar-ne la major part.

Imatge del passatge antic de València fotografiat fa uns mesos / @Bcnsingular

Protecció insuficient

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar a finals del 2016 un pla urbanístic per protegir l’antic nucli de la Satalia i conservar les edificacions, camins, fonts i murs antics, però només va catalogar com a patrimoni una vintena de finques. Tot i això, fonts municipals recorden que les obres “no tenien permís” per tocar el mur i que els treballs s’han dut a terme de manera “il·legal”. Serra ha celebrat que s’hagi pogut salvar “bona part del mur, tot i que els danys són considerables”.

El tram afectat del passatge antic de València és un dels més llargs i més ben conservats de la zona, juntament amb el del carrer de la Creu dels Molers. A més dels murs que hi ha a peu de carrer, també n’hi ha a l’interior de les parcel·les, que en alguns casos funcionen com a límit entre parcel·les i en altres com a murs de contenció.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Independence Process a setembre 28, 2021 | 13:24
  Independence Process setembre 28, 2021 | 13:24
  S'han de contractar empreses solvents, que siguin conscients d'on viuen, del llegat cultural i històric i amb sentit comú. Fora contractar la primera empresa irresponsable que es presenta... Prou especulació i prou negacionisme de la història. Som i volem ésser.
 2. Icona del comentari de: Qui perd orígens perd identitat a setembre 28, 2021 | 17:12
  Qui perd orígens perd identitat setembre 28, 2021 | 17:12
  Ara aquest camí medieval d'origen romà que encara es conservava; abans el què resta del barri de les bugaderes d'Horta... La casa de la Ciutat, del municipi de Barcelona menysprea el patrimoni encara viu dels nostres avantpassats, és un escàndol. Qui permet fer aquests disbarats ? Com diu en Raimon qui perd orígens perd identitat, a qui li interessa que perdem tota la identitat nostra, amagar-la i alhora ens volen encolomar i imposar tant si com no, la identitat castellanoespanyola ?
 3. Icona del comentari de: fat boy a setembre 28, 2021 | 18:20
  fat boy setembre 28, 2021 | 18:20
  Si hagues estat un tablao flamenc no ho haurien permes de cap de les maneres.
 4. Icona del comentari de: JoanB. a setembre 28, 2021 | 20:28
  JoanB. setembre 28, 2021 | 20:28
  Rectifiqueu la notícia, si us plau. És el Passatge Antic de València, a la part alta del Poble Sec (La Satalia) entre Margarit i Blasco de Garay. El Camí Antic de València es troba al Poble Nou.
  • Icona del comentari de: Pereugeni a setembre 29, 2021 | 09:22
   Pereugeni setembre 29, 2021 | 09:22
   es el mateix cami; en mapes de fa 50/ 100 anys, apareix a Badalona, St Adria, Poblenou i despres a Montjuic, La Marina de Sans, i cap a El Prat.
   • Icona del comentari de: Jeremies a setembre 29, 2021 | 10:38
    Jeremies setembre 29, 2021 | 10:38
    Aquest camí segurament és part i / o segueix de la Via Augusta des del temps dels romans, la carretera i autopista cap a València actuals, en part encara a segueixen, des del temps dels romans. Com a mínim al terme del municipi del Perelló i en altres, encara hi ha restes. Al nostre país no hi ha cap respecte pel patrimoni històric i cultural, com a molt quan fan un "descobriment" de restes de dinosaures algú pensa automàticament en com "portar-hi" "turistes"... Quina pena (merda) de país !
 5. Icona del comentari de: amb comú no podem a setembre 29, 2021 | 09:20
  amb comú no podem setembre 29, 2021 | 09:20
  una més de la frau kolau, cada dia que passa demostra que el càrrec li va gran, kolau DIMISSIÓ!!!

Nou comentari

Comparteix