Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les obres de la Sagrada Família, amenaçades perquè les peces es fan en sòl protegit
  • CA

Les obres de la Sagrada Família podrien patir un nou retard. Les peces amb les quals es construeix l’obra es fabriquen en sòl no urbanitzable i protegit, segons ha avançat Naciódigital.

L’Ajuntament de Gaià, on la fundació de la Sagrada Família fa les peces, té previst revocar les diferents llicències que li va atorgar des de l’any 2008, quan l’entitat va decidir separar el monument de la fàbrica. Aquest consistori vol anul·lar els permisos, ja que l’espai on es treballa està protegit pel pla urbanístic de l’any 1986, refós l’any 2006; pel Pla director urbanístic del Pla del Bages, de l’any 2006; i pel Pla territorial parcial de les comarques centrals del Govern, aprovat l’any 2008.

La Generalitat i la Diputació de Barcelona també donen la raó al consistori i consideren que l’activitat es desenvolupa en una àrea no permesa. El Govern ho ha dit en un dictamen a principis d’octubre, a través de la Comissió Jurídica Assessora (CJA). La Diputació ja va oferir el seu punt de vista al febrer, després que l’Ajuntament de Gaià els demanés un informe jurídic sobre la qüestió.

La Sagrada Família respon

“Totes les instal·lacions estan legalitzades”, assegura la basília a Europa Press. Si finalment aquets consistori de la comarca del Bages decideix tirar endavant la decisió, com preveu fer, la Sagrada Família té la possibilitat de recórrer la decisió davant la justícia contenciosa administrativa.

La fundació de la basílica es defensa i al·lega que Gaià va permetre la llicència d’activitat d’un antic negoci de fusteria en aquell mateix indret. De fet, aquella empresa va poder ampliar la seva àrea d’actuació, gràcies als nous permisos que li va atorgar el mateix municipi, sosté. No pensen el mateix els juristes de la Diputació de Barcelona, que repliquen a la Sagrada Família que la tasca que fins ara fan no és una continuació de l’anterior activitat. Per això, estimen oportú declarar que això suposa un “notori incompliment del límit d’ocupació del 10% de la finca”, com marca la normativa urbanística.

La Comissió Jurídica Assessora planteja la mateixa tesi i considera que les tasques “d’emmagatzematge regulador i premuntatges de la Sagrada Família, fabricació de formigó i/o elements de formigó, guix o ciment i activitats de fusteria, ebenisteria o similars” superen el que està permès per llei.

Sigui quina sigui la decisió final, la fundació de la Sagrada Família ja ha sol·licitat saber quina seria la indemnització que hauria de percebre per la decisió de revocar-li la llicència d’activitat en aquest espai protegit.

La previsió d’acabar l’obra l’any 2026 ja es va descartar al setembre de l’any 2020, arran de la pandèmia del coronavirus. Ara, si la decisió del consistori prospera, se li haurà de sumar una nova pròrroga a la finalització del monument.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a octubre 30, 2021 | 06:52
    Català octubre 30, 2021 | 06:52
    Potser no coneixeu aquella anècdota de Ricard Opisso; treballava com a delinenat per a Gaudí i decidí deixar aquesta feina. A casa seva li diguèren perque ho feia i ell responguè: "Si, peró un dia la Sagrada Familia s'acabaà i jo haig de mirar per mi".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa