Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Unes obres deixen al descobert les restes d’un monestir del segle XIII
  • CA

Les obres de la via Laietana han tret a la llum restes d’un antic monestir de monges que hi havia al carrer de Jonqueres: Santa Maria de Jonqueres. Així ho ha explicat betevé després de consultar fonts municipals que han apuntat que aquestes restes són fonaments i canalitzacions d’aquest monestir. Per part seva, el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona està investigant les restes per obtenir més informació.

Es tracta d’un descobriment important si es té en compte que té vuit segles i mig de vida. El monestir va néixer quan les monges de la parròquia de Sant Vicenç de Jonqueres van deixar la seva ubicació original a Sabadell i es van instal·lar en aquest punt de Barcelona en el 1292. La congregació es va dissoldre el 1810 i, en conseqüència, van marxar del monestir. L’edifici, però, no va desaparèixer. Uns anys després es va traslladar pedra a pedra al carrer Aragó, i actualment és part de l’església de la Concepció, situada a la Dreta de l’Eixample.

Descobertes, també, antigues llambordes i vies del tramvia

Aquestes restes no són les úniques que unes obres han deixat al descobert recentment. A principis de setembre, les obres de la superilla de l’Eixample van fer aflorar antigues llambordes de la ciutat al carrer Consell de Cent i també les velles vies del tramvia que, fa dècades, anava pel carrer Girona. L’Ajuntament va dir que la conservaria la darrera troballa integrant-la al projecte de la superilla.

Tal com va indicar la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, a través de les xarxes socials és important conservar el llegat de l’antic tramvia. “Conservarem les vies de l’antic tramvia que s’han destapat amb les obres de la superilla: són el testimoni d’una ciutat on el transport públic era protagonista. Protegirem la memòria del tramvia, que ara tornarà a creuar un Eixample més verd i saludable”, va afirmar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa