Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El nou calendari cultural de Barcelona concentra fins a 11 festivals a l’octubre

La crisi del coronavirus va obligar a ajornar nombroses cites culturals a Barcelona aquesta primavera. Festivals de música, trobades literàries o jornades de debat s’han reprogramat sobre la marxa per salvar l’edició 2020. El resultat, però, és una tardor molt densa en què les propostes culturals se solaparan i hauran de competir entre elles per atraure públic. Octubre és ara per ara el que reuneix més propostes: fins a 11 festivals –cinc públics i sis privats– es reparteixen 26 dels 31 dies que té el mes.

L’Institut Municipal de Cultura de Barcelona (ICUB) ha fet públic un document en el que mostra el nou calendari cultural de la ciutat. És un llistat “viu”, que s’actualitzarà cada quinze dies. Actualment hi consten una cinquantena d’activitats que ja s’han recol·locat a l’agenda i que preveuen celebrar-se entre els mesos de maig i desembre. La diversitat de circumstàncies és molt àmplia. Per exemple, els dos festivals cinematogràfics i la fira de llibres independents que han resistit al mes de maig se celebren en format virtual. Al juny torna l’activitat presencial, amb la fira All Those Food Market de productes de proximitat o la gran cita dels videojocs, el Gamelab Barcelona.

Nou calendari provisional de la cultura a Barcelona / ICUB

El mes de juliol té grans noms en perspectiva. Per un costat el festival GREC, que oferirà entrades a 15 euros per a espectacles als escenaris de Montjuïc, però que encara té l’agenda a mig confeccionar. També al juliol estan previstos 3 dels majors festivals de música de la ciutat: el Primavera Sound, el Cruïlla i el Festival de Pedralbes. Ara bé, se celebraran sense l’espectacularitat habitual. El primer s’ha reconvertit en una gran cita digital, mentre que el segon i el tercer aposten per fraccionar-se en moltes actuacions en petit format. Finalment el 23 de juliol serà de nou Sant Jordi, la diada dels llibres i les roses que va haver de ser ajornada a l’abril.

Agost de nou buit i una ocasió per repensar la Mercè

Tot i la saturació de la tardor i la reducció de les vacances de molts ciutadans, sembla que els programadors culturals de Barcelona segueixen sense apostar pel mes d’agost. Només costen al calendari dues propostes: actuacions a la Sala Jamboree fruit del cancel·lat festival Mas i Mas i els darrers concerts de petit format del Festival de Pedralbes. Res més, per ara.

En canvi el setembre torna a ser mes de represa, encara que amb gran incertesa. El plat fort és la Mercè, que fa molts anys que Barcelona ha preferit convertir en un gran festival de festivals –grans escenaris molt massificats, cartell internacional…– en lloc d’una festa major local i de proximitat. La programació encara s’està confeccionant i podria ser una ocasió d’or per repensar la festa i fer-la arribar, per fi, a tots i cadascun dels 73 barris de la ciutat.

L’octubre anirà molt carregat de petites cites, tant públiques com privades. La Biennal Ciutat Oberta i el festival Barcelona Poesia, ambdós municipals, se celebraran de forma simultània del 13 al 18 d’octubre. Els caps de setmana estaran tots plens amb festivals privats: l’audiovisual Ohlalà!, el de manualitats Handmade Festival, el Festival de Titelles, el de disseny Blanc Festival i l’Art Photo BCN. Novembre també comença a estar ple, amb la Nit dels Museus dissabte 14, la Barcelona Design Week del 17 al 26 i el B’ARS el 27 i 28. Desembre ja té cinc cites, i això que encara falta incorporar-hi la programació municipal de Nadal i les nombroses fires de regals.

19 cites que esperen data

El document també recull fins a 19 esdeveniments –periòdics o anuals– que estan pendents de nova data: la Quinzena de Dansa Metropolitana, els Brunch in the City dominicals, el Festival de Còmic d’Autor, diverses edicions del Monumental Club, el festival de curtmetratges Mecal, el GuitarBCN, l’Ars Libris, els premis GAC o el festival Curtcircuit són alguns d’ells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa