Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mor el mecenes i col·leccionista Antoni Vila

El farmacèutic, empresari i mecenes Antoni Vila i Casas ha mort amb 92 anys, tal com ha explicat a les xarxes la fundació d’art que ell mateix presidia. “Continuarem treballant per ser dignes del seu llegat, del seu compromís amb l’art i la societat i de la seva ambició de futur”, han piulat des de la Fundació Vila Casas en l’adeu a un dels grans mecenes catalans.

Antoni Vila va néixer el 27 de novembre del 1930 a Barcelona i era l’impulsor de tres museus catalans i un espai d’art: el Museu Can Framis i l’Espai Volart a Barcelona –que es podran visitar gratis per la Mercè–, el Museu Can Mario de Palafrugell i el Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí. En part gràcies a aquesta faceta de mecenes, però també per convertir-se en un gran divulgador de la indústria farmacèutica, la Generalitat va atorgar-li la Creu de Sant Jordi (1999) i la Medalla d’Or de la Generalitat (2022). Vila també va ser distingit com a fill adoptiu de Palafrugell per haver obert en aquest municipi el Museu Can Mario l’any 2004.

Antoni Vila al costat de Pere Aragonès | Alex Reclons (ACN)

Aragonès recorda el seu compromís amb Catalunya

Vila també serà recordat per la seva ferma defensa de Catalunya. Així ho va deixar clar quan va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat, moment en què va confessar que els seus pares l’havien educat “per estimar Catalunya i perquè portés al cor el país on vaig néixer”. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat el llegat del mecenes i ha lloat la seva implicació amb el país. “Ens ha deixat Antoni Vila Casas, empresari farmacèutic, mecenes de l’art català i per sobre de tot compromès amb el país i la seva llibertat. El meu agraïment als seus serveis a Catalunya i la cultura, que el van fer mereixedor de la Medalla d’Or de la Generalitat l’any passat”, ha assenyalat Aragonès.

Altres persones del món de la política i de la cultura també han recordat Vila. Una de les primeres, l’actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que l’ha qualificat de “referent” i li ha agraït la seva tasca de “difusió de l’art català”. L’exconsellera Mariàngela Villalonga també l’ha recordat com “un senyor” que “va saber reunir unes col·leccions valuoses”. La presidenta de Junts, Laura Borràs, és una altra de les representants polítiques que s’ha sumat a les mostres de condol, destacant que “el país està en deute amb el seu altruisme”.

Xavier Trias va entregar-li la Medalla d'Or Cultural de la ciutat | Ajuntament
Xavier Trias va entregar-li la Medalla d’Or Cultural de la ciutat | Ajuntament

Xavier Trias, que va entregar-li la Medalla d’Or Cultural de Barcelona quan era alcalde, també ha volgut publicar el seu missatge a les xarxes: “Consternat pel traspàs de l’Antoni Vila Casas. Ha marxat un bon amic, un patriota que sempre va tenir com a prioritat el seu país, Catalunya. Amant de les arts i extremadament generós, va destacar com a mecenes. El meu condol a la família i la Fundació. Era el millor!”.

D’altra banda, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha recordat que Vila era una “catalanista militant” i que ha tingut una vida “entregada amb passió al foment i mecenatge de l’art català contemporani, al seu reconeixement i prestigi, a la seva democratització per afavorir-ne l’accés”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa