Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mor la mecenes cultural Helena Cambó
  • CA

La mecenes cultural Helena Cambó Mallol ha mort aquest dissabte a Barcelona als 91 anys, segons ha informat un dels seus 14 fills, l’exeurodiputat Ignasi Guardans. Cambó era filla del fundador i líder de la Lliga Regionalista i dona de Ramon Guardans. Va néixer a Zuric el 1929 durant l’exili de la seva família i ha estat la principal impulsora del llegat cultural del seu pare, tant en l’àmbit artístic com bibliogràfic.

Cambó era presidenta de la Fundació Institut Cambó, membre d’honor del Museu del Prado i patrona de Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). A més, va ser impulsora de la Fundació Bernat Metge, fundada pel seu pare el 1922 i dedicada a la traducció al català dels clàssics grecollatins. La seva activitat com a mecenes cultural ha estat distingida amb nombrosos nomenaments i condecoracions.

A Buenos Aires, on va morir el seu pare –de qui va heretar la fortuna i la important col·lecció de quadres–, va casar-se el 1951 amb l’advocat Ramon Guardans, amb qui va tenir 14 fills. Va fundar la Fundació Institut Cambó i va constituir el Llegat Cambó amb una cinquantena de pintures renaixentistes i barroques que va dipositar al MNAC.

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb diversos guardons com el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla i la Creu de Sant Jordi, a més de la Creu de l’Orde del Fènix –atorgada per Grècia– en reconeixement al seu compromís amb la difusió de la cultura grega. També era membre de la junta constructora de la Sagrada Família, impulsora de la Fundació Bíblica Catalana i membre del patronat de la Fundació Pro-Vida de Catalunya.

El seu fill i exeurodiputat Ignasi Guardans ha destacat que era una “ciutadana exemplar, compromesa i generosa, de gran cultura i sòlida fe”. “Ens deixa un gran llegat personal i social”, ha conclòs.

En conèixer-se la notícia, s’han succeït a les xarxes socials nombroses mostres de condol. Per exemple, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha lamentat la seva mort en una piulada i ha recordat la seva donació d’obres d’art. També l’han homenatjat l’exconsellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, l’editor Oriol Solé i el museu d’El Prado de Madrid.

Més notícies
El músic i impulsor del Traidicionàrius, Jordi Fàbregas, en imatge d'arxiu / Pere Francesch (ACN)
Mor el músic Jordi Fàbregas, “gracienc indispensable”
Notícia: Mor el músic Jordi Fàbregas, “gracienc indispensable”
Comparteix
Creu de Sant Jordi l'any 2020, va ser un dels artífex de la recuperació de la música popular catalana
El dramaturg Josep Maria Benet i Jornet en l'homenatge que va rebre al TNC al juny del 2015 / ACN
Dard de la filla de Benet i Jornet a Colau per ignorar el seu pare
Notícia: Dard de la filla de Benet i Jornet a Colau per ignorar el seu pare
Comparteix
Li reclama un homenatge com ha fet amb altres autors barcelonins

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa