Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els quatre mercats modernistes que sobreviuen a Barcelona cent anys després

El modernisme era un moviment politicocultural que pretenia transformar la societat catalana. Un moviment que va calar molt profund a Catalunya, però sobretot a Barcelona a finals del segle XIX i principis del segle XX. Va ser un moviment que va destacar sobretot per la seva arquitectura i que ha deixat grans obres a la capital catalana com el Park Güell, la casa Milà o la façana del naixement i la cripta de la Sagrada Família, dissenyades per Antoni Gaudí. Més enllà dels grans monuments turístics, però, el modernisme també va tenir un gran impacte en l’arquitectura ‘mundana’. Aquests són els quatre mercats modernistes que sobreviuen a Barcelona:

  • Mercat de la llibertat: Aquest mercat situat a la plaça de la Llibertat, a la Vila de Gràcia, és un dels més característics de la ciutat. La nau consisteix en una coberta de ferro i un tancament perimetral d’obra vista. Va obrir les portes per primera vegada el 1888, però des de llavors ha patit remodelacions entre el 2008 i el 2009. En un bon inici, el mercat mostrava en la part central unes peces de ferro molt treballades, que esdevenien un escut modernista de formes impossibles.
  • Mercat de Sants: Entre els carrers de Sant Medir, Càceres, Sant Jordi i Daoíz i Velarde, al barri de Sants, apareix aquest mercat modernista inaugurat el 1913. La façana té tres parts, corresponents a cadascun d’aquests tres cossos, i encara les conserva després de les diverses remodelacions que ha viscut els darrers anys.
  • Mercat de Galvany: Segons l’Ajuntament de Barcelona, aquest és un dels mercats més bonics de la ciutat. Situat al carrer Santaló, al districte de Sarrià – Sant Gervasi s’alça el mercat de Galvany que es va inaugurar el 1927. El més espectacular d’aquest edifici és la seva nau en forma de creu grega presidida per una gran cúpula central. Les parets estan guarnides de vitralls modernistes de l’època que encara es conserven.
  • Mercat de Sarrià: I l’últim mercat modernista inconfusible de la ciutat és el Mercat de Sarrià, situat entre el passeig de la Reina Elisenda de Montcada, el carrer del Pare Miquel de Sarrià i el carrer de la Parròquia, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Es va inaugurar el 1911 al terreny que ocupava l’hort de la rectoria de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià i avui en dia, més de cent anys després, encara es conserven els vitralls rectangulars de la part més alta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa