Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mandó de Collserola, el tomàquet més barceloní
  • CA

Segurament Barcelona deu ser l’única gran ciutat del món que pot presumir de tenir una varietat de tomàquet pròpia. La Mandó de Collserola és una varietat de tomàquet originària de la Serra de Collserola que es cultiva des de fa generacions a la masia centenària de Can Mandó. Aquest immoble,  inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, està situat al fondal de la Budellera, al nord del nucli de Vallvidrera, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, dins del Parc Natural de la Serra de Collserola.

La Mandó de Collserola és una varietat tradicional, de rendiment moderat, que es caracteritza per les grans dimensions del seu fruit. Són uns tomàquets de mida gran, que difícilment baixen de 250-300 grams per unitat i que poden arribar a pesar fins a 1 kg, de forma esfèrica-aplanada, amb les costelles lleugerament marcades, i que presenta una pell fina de color vermell-ataronjat. Ple, carnós i de gust intens, destaca per la seva elevada qualitat organolèptica.

Aquesta varietat tradicional de tomàquet està emparada per la marca de garantia Producte de Collserola, un distintiu de productes agroalimentaris de qualitat, proximitat, garantia, territori, identitat i de temporada que estan produïts en l’àmbit territorial del Parc Natural de la Serra de Collserola, impulsada pel seu Consorci.

Tomàquet Mandó de Collserola | parcnaturalcollserola.cat
Tomàquet Mandó de Collserola | parcnaturalcollserola.cat

Gràcies a un projecte de recuperació i millora del tomàquet Mandó de Collserola que va portar a terme la Fundació Miquel Agustí l’any 2010, en col·laboració amb la pagesia de Collserola i l’Administració, no només es va evitar la seva possible desaparició, sinó que es va estendre el seu conreu en una dotzena de masies del parc natural i sembla que la seva continuïtat està garantida. L’any 2020 es podien comptabilitzar al voltant de 5.000 plantes cultivades. La primera part del projecte va culminar l’any 2015, amb la venda al públic dels primers tomàquets d’aquesta varietat, amb gran acceptació per part dels consumidors.

Dins del pla de recuperació i millora del tomàquet Mandó de Collserola, en els darrers anys s’ha estat treballant en la millora genètica i consolidació del banc de llavors de la varietat, prioritzant-ne el seu valor organolèptic. Un dels projectes que s’han dut a terme és la selecció participativa amb la pagesia de Collserola, que ha permès obtenir variants del tomàquet Mandó de Collserola, amb diferents coloracions del fruit, destacant el tomàquet Mandó Groc.

Tanmateix, s’ha dut a terme un estudi sensorial d’aquesta varietat de tomàquet on s’ha pogut constatar que la seva qualitat és excepcional, superior als fruits que trobem actualment al mercat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa