Durant el Sant Jordi aquells que agafin el tren tindran premi. En concret, els que es desplacin els 22 i 23 d’abril i passin per alguns dels combois de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a les estacions de plaça Catalunya i Sarrià. Amb l’objectiu d’impulsar la lectura, FGC ha arribat a un acord amb Plataforma Editorial per repartir fins a 500 llibres. La idea és que els usuaris d’aquest servei públic de transport agafin algun dels exemplars que trobin, el llegeixin i el tornin a deixar al tren, per afavorir l’intercanvi de lectura.
A aquesta pràctica se li anomena bookcrossing, que es basa a deixar llibres en llocs públics per tal que qui els trobin els puguin recollir, llegir-los i tornar-los a deixar en un lloc perquè alguna altra persona el pugui agafar i llegir. En concret, el mig miler d’exemplars es podran trobar a les següents parades:
- Barcelona-Vallès: Pl. Catalunya, Sarrià, Sant Cugat, Universitat Autònoma, Sabadell Pl. Major i Terrassa Rambla
- Llobregat-Anoia: Plaça Espanya, L’Hospitalet Av. Carrilet, Sant Boi, Martorell Enllaç, Igualada i Manresa Alta
- Lleida-La Pobla: Balaguer
N’hi haurà de tots els gèneres literaris: novel·la, assaig, literatura juvenil… Tots els detalls es poden consultar en aquest web https://www.fgc.cat/sant-jordi-22/.
Trens amb nom d’escriptors
FGC batejaran dos trens amb els noms dels escriptors Gabriel Ferrater i Joan Fuster, perquè enguany es commemora el centenari del seu naixement. D’altra banda, també es batejarà un tren amb el nom de la filòloga Aina Moll, qui dona nom al projecte AINA de la Generalitat de Catalunya basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial (IA) per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català i garantir així la supervivència de la llengua en l’àmbit digital. Aina Moll, figura central de la promoció i la normalització del català i primera Directora General de Política Lingüística de la Generalitat, del 1980 al 1988, va ser l’artífex del llançament, el 1982, de la primera campanya institucional de sensibilització sobre l’ús de la llengua ‘El català, cosa de tots’, que, amb el popular personatge de la Norma al capdavant, tenia com a objectiu conscienciar la societat sobre la situació sociolingüística del català. Un any després, s’aprovava la primera llei de normalització lingüística.
Aquests trens se sumaran al conjunt de vehicles que Ferrocarrils ha batejat els últims anys amb noms d’escriptores i escriptors com per exemple Teresa Juvé, Felícia Fuster, Joan Triadú, Josep M. Espinàs, Mercè Rodoreda o Montserrat Roig.