Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les festes de Sants s’inicien reivindicant els drets humans davant les morts al Mediterrani
  • CA

La Festa Major de Sants té, a totes llums, un missatge social que sempre acaba surant d’una banda o d’una altra. En aquesta ocasió ha estat en mig de la cerimònia del Pregó, quan han irromput les pancartes que reivindicaven la lluita pels drets humans en un moment en què els governs europeus ho posen realment difícil a qui intenta salvar vides. “Cap persona no és il·legal”, deia un dels missatges. “Vies legals, vies segures”, deia una altra. I tot s’emmarcava dins d’un missatge que ha inclòs la presidenta de la Federació d’Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants, Gemma Solsona, en la presentació de la celebració. El text crític amb la resposta política a la immigració havia estat impulsat per la comissió de les Festes Alternatives del barri. 

Minuts després, a la seva manera, també el pregoner oficial, Toni Rovira, ha fet un brindis al sentit més humà. “Mai no busco la part fosca de les persones, que ja sabem que existeix. S’ha de buscar la llum”, ha etzibat des de la Casa del Mig. Allà mateix ha celebrat un lligam amb Sants que, tot i no ser del barri, més d’una vegada l’ha estat de gran ajuda. “Les persones de Sants em van salvar”, ha recordat, quan la televisió on treballa, 25 TV, es va quedar sense plató. I a més, ha assegurat que no les tenia totes per iniciar una nova temporada del programa Toni Rovira y  però que, gràcies a la gràcia que l’han contagiat els santsencs, se n’ha tornat a convèncer. 

De fet, el seu discurs ha estat, com havia avançat ell mateix, ple de sorpreses. Per un costat, el primer que ha fet és donar-se un petit homenatge amb l’actuació d’un grup de guitarres que li han dedicat una cançó al seu mític programa. I, després, ha tancat la seva intervenció amb un passi de models “curvy” acompanyades d’una soprano. Tot plegat, amb un esperit “canalla” i “faranduler” marca de la casa Rovira que, com ha apuntat el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, “és l’esperit de les festes majors”.

 

Durant l’inici de les festes, també han estat presents a la balconada d’honor l’alcaldessa accidental, Laura Pérez i la presidenta del consell plenari del districte, Neus Munté. En la seva intervenció, Pérez s’ha sumat al text i ha titllat de “crisi humanitària i d’humanitat” la que s’està afrontant al sud d’Europa

També en clau política, Munté ha recordat l’empresonament dels líders independentistes, amb menció especial al del regidor electe Quim Forn. En fer-ho, tots els presents a la balconada, així com la major part del públic assistent, han respost amb un llarg aplaudiment. 

Respecte a les agressions sexuals conegudes arran de la celebració de la Festa Major de Gràcia, Gemma Solsona ha volgut mostrar-ne el rebuig total del barri i ha reclamat unes festes lliures de cap comportament masclista. El mateix que han incidit a remarcar Marc Serra i Laura Pérez, tot i que el regidor del districte, a més, ha fet una crida explícita als homes perquè evitin qualsevol actitud que vulneri la llibertat de les dones: “Si us plau, responsabilitzeu-vos-en”.

Ahir, precisament, una marxa feminista amb torxes va recórrer el barri per clamar: “La nit és nostra, cap agressió sense resposta”.

Més notícies
Una marxa feminista obre les festes de Sants després de les agressions de Gràcia
Notícia: Una marxa feminista obre les festes de Sants després de les agressions de Gràcia
Comparteix
Una manifestació amb torxes recorre el barri la nit abans del pregó, al crit de "La nit és nostra, cap agressió sense resposta"
Guia dels concerts de la Festa Major de Sants
Notícia: Guia dels concerts de la Festa Major de Sants
Comparteix
Descobreix els millors concerts que es fan cada dia al barri de Sants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa