Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les 7 diferències de les festes de la Mercè 2020
  • CA

La presentació de la festa major de Barcelona, la Mercè 2020, ha deixat clar que serà una edició de mínims a causa de la pandèmia de coronavirus. El programa d’actes no tindrà res a veure amb el d’altres anys, perquè no hi haurà ni activitats nocturnes ni cultura popular al carrer ni espectacles oberts al públic.

Aquestes són les 7 diferències principals:

Únicament diürna

No hi haurà activitats nocturnes: tota la programació serà de les 11 del matí a les 22h de la nit. En consonància amb la restricció de l’oci nocturn a tot Catalunya pel rebrot, la Mercè d’enguany serà exclusivament diürna.

Actes (molt) més petits

Adéu als actes multitudinaris a Ciutat Vella, com milers de persones a la platja o la plaça Nova seguint un concert en directe. Aquesta Mercè inclourà més de 300 actes però de petit format i repartits pels 10 districtes de la ciutat. Així, arriba per primera vegada a la Marina del Prat Vermell, Roquetes o Ciutat Meridiana i espais com el Parc Güell, La Model o el Teatre Grec. Tindran un aforament limitat a 800 persones com a màxim, el que establia la fase 2 de desescalada i es va usar al festival GREC.

Inscripció prèvia

L’alcaldessa Ada Colau ha admès que no hi haurà “actes oberts al públic” com a tal, sinó que caldrà reservar plaça i per tant seran “tancats”. Hi haurà registre previ obligatori i per tant caldrà afanyar-se per no quedar-se sense entrada. En total, una mica més de 100.000 seients permetran gaudir en directe d’una part dels actes. El perímetre estarà controlat i hi haurà mesures d’higiene ampliades.

Actes externs apadrinats

El programa 2020 apadrinarà actes d’entitats i festivals que han hagut de suspendre programació, tant de Barcelona com d’altres municipis de Catalunya. El tinent d’alcaldia Joan Subirats ha citat per exemple l’Ateneu Popular de Nou Barris, Pallassos Sense Fronteres, el festival Trapezi de Reus o la Fira de Tàrrega de teatre al carrer. En canvi no hi haurà artistes internacionals: L’Havana ha cedit la condició de “ciutat convidada” per raó de la pandèmia a la mateixa Barcelona.

Pregó de proximitat i a corre-cuita

El pregoner d’enguany és el pallasso Tortell Poltrona, un veterà de la cultura barcelonina i de la cooperació internacional. Té un perfil molt més de proximitat que anteriors escollits, com l’exalcaldessa madrilenya Manuela Carmena o l’actriu Leticia Dolera. També s’ha decidit molt més tard que usualment. Si sol presentar-se la persona escollida al juliol, aquest cop s’ha fet al setembre. Colau ha reconegut que la tria va sorgir de l’emotiva actuació de Poltrona en l’obertura del festival GREC aquest estiu.

Sense castellers ni correfocs

Pel que fa a les tradicions de cultura popular, molt estimades pels barcelonins, no hi haurà ni castellers ni correfoc, només “alguna activitat de foc de caràcter simbòlic” pendent de definir. Per tant, s’eliminen enguany les dues grans diades castelleres en dia festiu que caracteritzaven la festa.

Piromusical descentralitzat

El Piromusical, l’emblemàtica cloenda de la festa, es reinventa per complet. El tinent d’alcaldia de cultura, Joan Subirats, ha avançat que  serà descentralitzat: a la mateixa hora hi haurà 4 castells de focs que es podran veure des de casa. No ha revelat l’espai exacte però ha dit que seran a Nou Barris, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Sarrià-Sant Gervasi per tal que es puguin veure des de tota la ciutat. Es podrà gaudir des dels terrats i a través de l’habitual retransmissió per TV3. La música estarà dedicada a la gent gran, que són la població més afectada per la Covid-19.

Més notícies
Tortell Poltrona, presentat com a pregoner de la Mercè 2020 / MMP
Tortell Poltrona, pregoner d’una Mercè sense actes oberts al públic
Notícia: Tortell Poltrona, pregoner d’una Mercè sense actes oberts al públic
Comparteix
El pallasso obrirà la festa major de la ciutat
Barcelona s’encamina cap a unes festes de la Mercè “en confinament”
Notícia: Barcelona s’encamina cap a unes festes de la Mercè “en confinament”
Comparteix
El tinent d'alcaldia de Cultura, Joan Subirats, diu que serà una edició "especial"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa