L’Ajuntament permetrà parades davant de les llibreries en el Sant Jordi ajornat

Els establiments s'hauran de responsabilitzar de la "gestió" de les cues i el manteniment de la distància de seguretat

La Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes van decidir suspendre el Sant Jordi d’estiu al Passeig de Gràcia de Barcelona, però les llibreries que ho vulguin podran obrir parada davant del seu establiment dijous, 23 de juliol. Segons un document del Gremi enviat als seus associats, al qual ha tingut accés l’ACN, es preveu que l’Ajuntament publiqui properament un decret d’alcaldia que així ho estableix. És el que esperaven per tirar endavant l’operació per salvar la diada en la mesura que es pugui.

Serà una autorització general (no per districtes) de parades individuals al davant o al xamfrà més proper a la llibreria, que s’ha de fer responsable de la “gestió” de les cues i el manteniment de la distància de seguretat. Fonts del sector expliquen que ja hi ha “força demanda” de llibreters que volen posar parada. Aquesta fórmula no tindria consideració d’activitat cultural, i per això esquiva les restriccions per a la contenció de la pandèmia dictades pel Govern divendres passat. I malgrat la suspensió de l’acte central de la celebració del Sant Jordi d’estiu a Barcelona, fonts del sector del llibre han explicat hi ha “força demanda” dels llibreters per posar parades davant de les seves botigues i que aquests estan “molt animats” amb la idea de celebrar la jornada amb parades.

Al seu torn, la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer explica que ja sigui a Barcelona com a la resta del país volen fer “una festa del llibre segura”, motiu pel qual assegura que els establiments cuidaran molt l’aforament, tant a l’interior com a l’exterior.

“Tot això depèn molt dels llibreters, si volen tenir signatures o no i com les volen tenir, perquè no pot haver-hi aglomeracions de persones”, recorda la llibretera. En aquest sentit, suggereix possibilitats a aquells que vulguin tenir la signatura d’un autor: que demanin a la llibreria que aquest els deixi el llibre firmat, per recollir-lo a una hora convinguda. Amb tot, Ferrer admet que hores d’ara desconeix “si hi haurà signatures” perquè tampoc se sap quina llibreria farà venir autors i quina no. “Fins el dia abans no podem assegurar res del que estem dient”, assumeix davant d’un panorama tan incert com canviant.

No obstant això, remarca que “la cultura és segura”, i argumenta que s’ha cuidat “tot al màxim” i s’ha sigut molt “rígid” en espais com les llibreries respecte de les mesures de control sanitari. Finalment, convé que, com va passar durant el confinament, el dia del llibre i la rosa “se celebrarà i es pot fer de totes maneres: comprar per internet, anar a buscar a la llibreria, comprar per xarxes… L’important es que aquest dia del llibre la gent tingui un llibre a casa”.

Nou decret d’alcaldia

El decret d’alcaldia que ha de permetre a Barcelona les parades individuals davant del propi establiment el dia 23 es publicarà dimarts, segons pronostica el Gremi. Segons la mateixa associació, aquest decret “genèric” no atorgarà una llicència individual emesa pels districtes, sinó una “autorització general”. “Les sol·licituds en d’altres espais no seran viable i caldrà regir-se pel que diu el decret: davant l’establiment, a 50m a banda i banda o fins al xamfrà més proper. Caldrà responsabilitzar-se de la gestió de les cues i el manteniment de la distància de seguretat”, explica el document enviat als seus associats.

Quant al decret de la Generalitat sobre noves mesures restrictives per fer front a l’expansió del coronavirus, les llibreries s’han d’atendre a les recomanacions de la resolució per a Empreses de serveis i comerç minorista. Segons el redactat, les empreses “no poden oferir serveis que impliquin un contacte personal proper, tret que sigui un servei essencial, una emergència o una situació crítica” i la prestació s’ha de fer, “en la mesura que sigui possible, sense contacte físic amb els clients”. L’activitat comercial s’ha de fer, afegeix, “en la mesura que sigui possible, sense contacte físic amb els clients, per exemple, mitjançant comandes telefòniques o en línia i el lliurament mitjançant recollida a la porta o al cotxe, inclòs el menjar preparat”.

Més informació

Nou comentari