Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Operació salvar Sant Jordi: floristes i llibreters maniobren per limitar les pèrdues

La diada de Sant Jordi 2020 està de pega. La celebració tradicional del 23 de juliol es va haver d’ajornar tres mesos per la pandèmia de Covid-19 i va deixar centenars de col·lectius informals sense els ingressos d’una parada al carrer. Ara el rebrot a l’àrea metropolitana ha obligat a suspendre l’acte central al passeig de Gràcia i els dos sectors estrella del dia, floristes i llibreters, fan mans i mànigues per salvar la jornada a la capital. La necessiten.

“L’anunci de la cancel·lació de l’acte central ha generat confusió, però Sant Jordi tira endavant, només es deixarà de fer l’acte del passeig de Gràcia”, remarca Joan Guillén, president del Gremi de Floristes. “Les floristeries continuaran obertes a tota la ciutat i a tot el país, esperem que la gent vingui a comprar la seva rosa amb ordre i confiança”, sosté. 

“Les llibreries hi som cada dia i hi serem també el dia de Sant Jordi”, defensa Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters. En disposar d’un protocol propi per la Diada i un pla per Barcelona, ambdós validats pel Procicat, podrien haver mantingut l’aparador previst igual que es manté el festival Grec. Però han preferit suspendre’l per coherència: “Ens vam autoimposar que només faríem un acte central si podíem fer-lo bé, si era més que segur”, assenyala. 

Les roses ja estan en camí

Els floristes són qui s’hi juga més, perquè passen per una situació “crítica”. “El sector està tocadíssim, vam haver de llençar molta flor en dictar-se el confinament i comptàvem amb aquest Sant Jordi d’estiu per recuperar-nos”, exposa Guillén. “Sabem que tancaran floristeries, la qüestió és quantes: salvar el juliol és salvar-ne moltes!”, exclama. 

Roses a punt per Sant Jordi a la Rambla, a primera hora / Meritxell M.
Roses a punt pel Sant Jordi 2019 a la Rambla, a primera hora / Meritxell M. Pauné

Assumeix que el rebrot farà que les vendes baixin, tot i que veu “impossible fer previsions” d’impacte. “La por està fent perdre comandes”, lamenta. El sector té 1,5 milions de roses encarregades i ja ha fet front a la inversió que suposa l’abastiment: “Les flors ja estan arribant a Catalunya”. El 70% ve d’Amèrica Central, quasi el 30% ve d’Holanda i un percentatge molt petit serà rosa cultivada a Catalunya. 

Normalment en compren entre 6 i 7 milions i ja havien reduït el volum a una quarta part. Però fins i tot així han d’aconseguir vendre-les totes, tant establiments com majoristes, per no entrar en números vermells. “Si la diada provoqués un endeutament, seria el desastre definitiu”, lamenta. “Serà un dia tranquil però necessitem que la gent torni a agafar confiança en el comerç, que és segur i s’hi pot anar sense cap problema”, assegura.

Autoafirmació llibretera

Els llibreters han entomat les restriccions amb serenitat: “És evident que tenen molt d’impacte, però sempre hem estat conscients que podia passar”, apunta Marín. Aquest divendres han celebrat reunions d’emergència de la Cambra del Llibre, de la junta del Gremi i de llibreters dels 13 municipis metropolitans afectats. “L’estat d’ànim” col·lectiu, explica el secretari tècnic, és sobretot expectant: “Com tot el comerç, estem a l’espera de llegir el decret per veure les condicions que hauran de complir els establiments”. 

Un detall rellevant és si podran posar parada al carrer, davant del local. Els donaria visibilitat i evitaria cues, donat que l’aforament limitat i el temps que dedica cada comprador a triar el seu llibre afavoreixen que ràpidament la botiga quedi plena. No obstant, si finalment han de cenyir-se a l’interior, Marín reivindica que els espais tancats permeten un millor control d’accés i garantia d’ús del gel i la mascareta. “Depèn del lloc, la parada pot ajudar o no”, diu.

Una parada amb els llibres amuntegats davant la mirada del públic. /
Una parada amb els llibres amuntegats davant la mirada del públic. / Jordi Play

Amb o sense parada, el Gremi té clar que el rebrot metropolità “segur que farà baixar les vendes”.  “Aquest any ja no prevèiem fer estimacions de venda ni rànquings dels més venuts i ara encara menys”, avisa. No poder ramblejar i molt teletreball faran baixar l’afluència de clients, però a més recorda que moltes llars estan afectades per ERTOs i pèrdues d’ingressos. “Aquest any ja no prevèiem fer estimacions de venda ni rànquings dels més venuts i ara encara menys”, avisa.

La firma de llibres ja havia quedat molt tocat, ja abans del rebrot: “Només podíem mobilitzar entre el 30% i el 35% dels autors perquè el tancament de fronteres exclou molts noms internacionals”. Kent Follet, que ha visitat Barcelona moltes diades, enguany no podria venir per exemple. 

Malgrat tot, el Gremi no vol ser pessimista: “Rellançarem les llibreries i recordarem que hi som sempre, que la cultura és essencial fins i tot tancats a casa”. Confien que el suport ciutadà durant la llarga primavera els ajudarà a salvar la diada: “Molta gent ens ha donat suport en els dies de confinament i això ens ha emocionat de veritat”.

Els damnificats invisibles

El dia de Sant Jordi no només fan caixa floristes i llibreters professionals. Centenars d’associacions, col·lectius i famílies planten una parada al carrer per vendre roses. Les vendes financen bona part de les activitats de l’any, viatges de final de curs, projectes solidaris i moltes altres iniciatives del teixit associatiu de Barcelona. A ells, la pandèmia ja els va deixar a la cuneta a l’abril.

“L’any passat va ploure i vam haver de tapar la parada”. Hannah Herrador i Joel Gallardo, del Grup Scout Makarenko, estan a un dels llocs on cada any el seu agrupament escolta instal·la una parada per celebrar el Sant Jordi. “És el dia que fem més diners per a l’agrupament”, destaca ella. Enguany, però, l’agrupament Makarenko, ubicat al carrer Agudells número 37, al barri del Carmel (Horta-Guinardó), es quedarà sense el dia de la rosa i el llibre. Ells no seran els únics damnificats de la cancel·lació de la festa de Sant Jordi, anul·lada pels rebrots de Covid-19.

Hannah Herrador i Joel Roldán al lloc on el seu agrupament sol instal·lar una parada / A. L.

Això ha foragitat entitats diverses que aprofiten Sant Jordi per fer caixa i aconseguir visibilitat. Si bé en un Sant Jordi normal es poden trobar parades de partits polítics al costat de les de llibreries i a tocar de les d’entitats benèfiques, enguany serà impossible. És el cas de l’agrupament Makarenko. “Sant Jordi és la font d’ingressos més gran de l’any”, reconeix la tresorera i membre de l’equip de coordinació, Sara Palmero. Com a mínim, calcula, ingressen 2.000 euros cada any gràcies a les dues parades que posen.

Durant la festa del llibre i la rosa venen llibres de segona mà donats per les famílies dels nens, roses, punts de llibre o pins elaborats en tallers, entre d’altres. Solen comprar unes 300 roses per vendre al llarg del dia, i Palmero diu, orgullosa, que solen vendre-les totes. Aquest any, però, serà el primer en què no posaran parada. Tampoc podran fer campaments, en part per la manca d’ingressos, i en part per la rigidesa de les normes sanitàries. “No tenir Sant Jordi és un dels motius pels quals no farem campaments”, lamenta.

Una de les parades de Sant Jordi de l'any passat del Grup Scout Makarenko / Cedida
Una de les parades de Sant Jordi de l’any passat del Grup Scout Makarenko / Cedida

“La majoria dels nostres agrupaments posen parada”, detalla la secretària general d’Acció Escolta, Clàudia Secorún. Admet que la impossibilitat de posar-ne una aquest any suposa un cop, ja que significa deixar d’ingressar diners. Dels 15 agrupaments que formen part d’Acció Escolta, 12 surten al carrer cada Sant Jordi. “És una de les fonts d’ingressos més importants”, aprofundeix Secorún. Els agrupaments, detalla, venen de tot: roses, llibres, punts de llibre, clauers o llibres cedits per les famílies, entre d’altress. “Pots arribar a guanyar 3.000 o 4.000 euros”, especifica. Els ingressos del Sant Jordi 2020, però, seran de zero per als agrupaments.

Joel Roldán i Hannah Herrador a la parada de Sant Jordi de l’any passat / A. L.

També seran de zero per al Sindicat Popular de Venedors Ambulants, que l’any passat va instal·lar una parada a la plaça dels Àngels, a tocar del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Un dels portaveus del sindicat, Daouda Dieye, narra que a l’edició passada de la festa de la rosa i el llibre van vendre samarretes i bosses de mà de la marca impulsada pels manters, Top Manta. També hi van vendre algun llibre cedit. “Hem d’acceptar el que hi ha (…) Comprenc la decisió perquè aquest any la cosa està complicada”, concedeix.

Més notícies
Roda de premsa de presentació del Sant Jordi ajornat del 2020, aquest dimecres / Europa Press

Amb cita prèvia i sense tocar els autors: així serà el Sant Jordi de la pandèmia

Notícia: Amb cita prèvia i sense tocar els autors: així serà el Sant Jordi de la pandèmia
Comparteix
Hi haurà 111 parades al passeig de Gràcia i 90 més a la resta de la ciutat
Notícia: Amb cita prèvia i sense tocar els autors: així serà el Sant Jordi de la pandèmia - Mobile
Una parada de Sant Jordi, l'any passat / ACN

Salut es planteja suspendre a Barcelona el Sant Jordi ajornat de la setmana que ve

Notícia: Salut es planteja suspendre a Barcelona el Sant Jordi ajornat de la setmana que ve
Comparteix
La consellera Alba Vergés admet que "s'ha de valorar" a causa del repunt de Covid-19 a la ciutat
Notícia: Salut es planteja suspendre a Barcelona el Sant Jordi ajornat de la setmana que ve - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa