Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Mercè 2023 rumia sacrificar un espai per evitar la repetició d’aldarulls
  • CA

El regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha reconegut la possibilitat d’eliminar l’escenari de Maria Cristina durant les Festes de la Mercè de 2023. Serra ha anunciat que el consistori s’està plantejant que no hi hagi cap escenari ni activitat en aquest punt. Fonts de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) han volgut matisar, però, que la iniciativa està en vies d’estudi i és fruit de les reunions de balanç post-Mercè 2022, en el sentit que no s’ha pres cap decisió ferma atès que encara queden deu mesos per a la propera edició.

En cas de tirar endavant, es faria pensant en el descans dels veïns de la zona i, sobretot, atenent als “esdeveniments tràgics del darrer any” en paraules de Serra. De fet, Albert Batlle ja va apuntar que caldria repensar la conveniència d’incloure aquesta zona en el futur.

D’altra banda, Serra considera que com que fins ara a la nit de Cap d’Any no s’han produït incidents destacables no hi ha damunt la taula el debat sobre una suspensió de l’espectacle per donar la benvinguda al nou any, que es recupera a Montjuïc després de dos anys sense fer-se.

Una víctima mortal, destrosses i retrets polítics

Enguany la programació de la Mercè va decidir recuperar l’espai de Maria Cristina per acollir-hi concerts però la segona nit de les festes a Plaça Espanya va desembocar en ball de bastons i incidents molt greus: una persona morta per apunyalament, una altra ferida lleu per una ganivetada, una cinquantena de persones ateses pels serveis mèdics en diferents punts de la ciutat, violència amb saqueig de comerços, vandalisme i una batalla campal amb agents de la policia. Així ho van reflectir diversos usuaris de les xarxes socials publicant-hi imatges prou explícites dels disturbis. Hi va haver una dotzena de detencions.

Posteriorment la tensió va passar del carrer a la política: Colau va voler desvincular la mort del jove apunyalat dels aldarulls de la Mercè i va sostenir que, a més, les destrosses havien estat provocades per un grup reduït de persones i no es podien comparar a les de 2021. El comerç va demanar mesures urgents per evitar que els fets es repetissin i Alejandro Fernández, president del PP a Catalunya, va responsabilitzar l’alcaldessa dels aldarulls “pel seu passat okupa”; Batlle es va defensar dient que Barcelona no és Chicago als anys 20 ni Beirut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa