La històrica Llotja de Mar de Barcelona, al Pla de Palau i seu de la Cambra de Comerç, s’obre al públic per apropar a la ciutadania el valor històric i artístic d’aquest edifici emblemàtic del patrimoni arquitectònic català. L’empresa turística Cases Singulars oferirà visites guiades tots els dimecres i dissabtes –entre les 10 i les 12.30 hores del matí– amb horari ampliat per Setmana Santa –de dimecres 31 de març a diumenge 4 d’abril–. “La Llotja de Mar explica la història de la ciutat de Barcelona i també de Catalunya a través de 700 anys”, ha recordat la cofundadora de Cases Singulars, Isabel Vallès. La visita té una durada d’hora i quart, un preu de 12 euros –7,5 els nens de 7 a 12 anys– i es farà en grups de màxim 15 persones.

“Obrir la Llotja de Mar al públic era un dels objectius de l’actual comitè executiu de la Cambra. Fins ara només s’obria excepcionalment dos festius l’any”, ha recordat la directora de la Llotja de Mar, Mafalda Pigrau, que ha avançat que ja hi ha molt bona resposta del públic amb els dos primers dies d’obertura –demà dimecres 24 de març i dissabte 27– amb les entrades pràcticament exhaurides. Construïda al segle XIV per iniciativa del Consolat de Mar i el Consell de Cent, la Llotja de Mar era l’espai de reunió dels comerciants de la ciutat i ràpidament es va convertir en el temple de l’empresariat de Barcelona. Actualment la seva arquitectura conserva elements del gòtic català, el neoclassicisme i el modernisme, fruit de les reformes que ha experimentat els darrers set segles.

Visita guiada a la Llotja de Mar / ACN

Saló de Contractacions, primeres òperes a Barcelona

De fet, la Llotja de mar es compon de diversos edificis sobreposats: el saló gòtic del segle XIV, la nau col·lateral del XV, restes de la capella dels Montcada del XVII i l’embolcall neoclàssic de finals del XVIII. Destaquen estances com l’espectacular Saló de Contractacions –de prop de 1.000 metres quadrats–, on entre 1706 i 1711 s’hi van fer les primeres representacions d’òpera a Barcelona; el regi Saló dels Cònsols o el Saló Daurat, on Pedro Sánchez va celebrar-hi un Consell de Ministres a finals del 2018. L’edifici de Pla de Palau també compta amb centenars d’anècdotes i curiositats: va ser caserna militar després de la Guerra de Successió, amb la Sala de Contractacions reconvertida en quadra de mules i cavalls, i el primer edifici en disposar del primer fanal de gas de Barcelona fa 127 anys.

Actualment, a més de ser la seu corporativa de la Cambra de Comerç de Barcelona, també acull el Consolat de Mar, el Tribunal Arbitral de Barcelona i la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi.

Més notícies
L'anterior president de la Cambra, Joan Canadell, amb la seva successora, Mònica Roca / Jordi Play
Notícia: L’establishment comença una ofensiva per recuperar la Cambra de Comerç
Comparteix

L’establishment comença una ofensiva per recuperar la Cambra de Comerç

Pimec, al capdavant d'una estratègia de "desprestigi" de la institució amb la mirada ja posada a les eleccions del maig del 2023
Notícia: L’establishment comença una ofensiva per recuperar la Cambra de Comerç - Mobile
Joan Canadell, diputat i expresident de la Cambra, amb Mònica Roca, l'actual presidenta, a una imatge d'arxiu / ACN
Notícia: La Cambra reclama un nou Govern que actuï “amb unitat i coherència”
Comparteix

La Cambra reclama un nou Govern que actuï “amb unitat i coherència”

Roca avisa que les decisions que es prenguin ara "marcaran" la recuperació de l'economia
Notícia: La Cambra reclama un nou Govern que actuï “amb unitat i coherència” - Mobile

Nou comentari

Comparteix