Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Homenatge a Manuel de Pedrolo amb una placa a la seva casa de Barcelona
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha descobert aquest dilluns una placa d’homenatge a Manuel de Pedrolo a la façana de la casa on va viure, al carrer de Calvet, 9. La instal·lació de la placa es va acordar a la Ponència del Nomenclàtor el passat mes de setembre del 2020, a petició de la comissària de l’Any Pedrolo i Barcelona Ciutat de la Literatura Unesco. L’escriptora Anna Maria Villalonga ha dit sovint que en aquest indret “s’hi ha escrit, almenys, la meitat de la literatura catalana del segle XX”.

El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha aprofitat la commemoració per anunciar que Barcelona acollirà l’any 2021 un nou festival literari, el de Novel·la de Ciència Ficció i Fantasia. Amb relació a l’anunci de Subirats, els detalls del nou festival es faran públics al voltant del mes de febrer, però Subirats ha avançat que el comissari serà Ricard Ruiz Garzón, autor d’una quinzena de llibres, columnista, crític literari i professor a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i al Màster d’Edició de la UPF.

A l’acte de descoberta de la placa en homenatge a Pedrolo hi ha assistit també el regidor del districte de Sarrià–Sant Gervasi, Albert Batlle, i l’escriptor i amic de Manuel de Pedrolo, Joaquim Carbó. També s’han realitzat lectures d’alguns fragments de l’obra de Pedrolo, amb la veu d’Antoni Munné-Jordà, amic de Manuel de Pedrolo, i d’Anna Moreno-Bedmar, membre de la junta del patronat de la Fundació de Manuel Pedrolo.

Villalonga ha recordat Pedrolo com una persona “molt modesta” que avui s’hauria “sentit aclaparat” per l’acte de reconeixement. “Com a escriptor, estaria content”, ha contraposat, tot remarcant la importància de demostrar “la petjada vigorosa i viva” que ha deixat a la ciutat i a la literatura. Un escriptor, ha afegit Villalonga, que “en els darrers anys de la seva vida va sentir que havia fracassat, que no se n’havia sortit”, degut a “l’ostracisme al qual l’havien sotmès certes forces imperants”.

Manuel de Pedrolo, al mapa literari de Barcelona

La presència de la placa commemorativa a Manuel de Pedrolo vol materialitzar sobre un punt concret de la geografia de la ciutat la seva presència en el mapa literari. Des de Barcelona ciutat de la literatura s’ha impulsat aquest mapa literari, que és a l’hora un material imprès i una guia mitjançant la qual promoure i difondre el patrimoni literari de la ciutat. Directament vinculat al mapa i als escriptors i escriptores que hi figuren, es vol estendre pel conjunt dels indrets identificats un seguit de plaques commemoratives que identifiquen punts de la ciutat amb escriptors i escriptores, ja sigui per constituir espais físics on van viure o on van treballar.

També es preveu la presència de panots de terra que vincularan indrets geogràfics de la ciutat amb fragments d’obres literàries en les quals aquests indrets es converteixen en escenaris i espais narratius.

Més notícies
Els familiars de l'agent Juan Miguel Gervilla, assassinat per ETA fa 20 anys amb l'alcaldessa Ada Colau / ACN
L’agent de la Urbana Juan Miguel Gervilla, assassinat per ETA, ja té un carrer a Barcelona
Notícia: L’agent de la Urbana Juan Miguel Gervilla, assassinat per ETA, ja té un carrer a Barcelona
Comparteix
Els familiars de la víctima i l'Ajuntament homenatgen l'agent als 20 anys de la seva mort
La llamborda dedicada a Lluís Companys que espera ubicació a Barcelona / Cedida
La llamborda en honor a Companys, autoritzada amb 3 anys de retard
Notícia: La llamborda en honor a Companys, autoritzada amb 3 anys de retard
Comparteix
L'Ajuntament de Barcelona ha autoritzat la seva instal·lació a la plaça Sant Jaume

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa