Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La història del Quixot de Verdi, guanyador del concurs de carrers guarnits
  • CA

L’origen del Quixot del carrer Verdi és una d’aquelles històries que val la pena deixar escrites. La decoració inspirada en l’obra de Miguel de Cervantes no només s’ha imposat en una de les edicions del concurs de carrers guarnits més competides que es recorden, sinó que representa a la perfecció l’esperit de les Festes de Gràcia d’aquest 2022.

La idea de portar a la vida les aventures cavalleresques del Quixot va néixer en una època prepandèmica. Els veïns d’aquesta artèria gracienca van començar a rumiar aquesta possibilitat l’any 2019 amb la intenció de poder donar-li forma de cara a l’edició del concurs que havia de celebrar-se el 2020.

Una de les figures que representen el Quixot al carrer Verdi / A.R.

L’esclat del coronavirus va caure aleshores com una llosa sobre el veïnat de Verdi, que va veure truncades les seves aspiracions amb una allau de restriccions sanitàries que ha durat gairebé dos anys. Durant aquest temps, el Quixot ha anat prenent forma a poc a poc a les cases i locals d’aquest carrer, a l’espera d’uns temps millors que no han arribat fins aquest any.

Una odissea amb ajuda extraordinària

La pandèmia, però, no ha passat sense deixar estralls. “Aquest any ens ha costat recuperar a molta gent que fins ara havia participat sempre en el guarnit. El premi és un reconeixement a totes les persones que s’han interessat pel projecte i l’han fet finalment possible”, assegura Susanna Font, una de les responsables de la comissió que s’ha encarregat del decorat. Font remarca que aquest any ha estat especialment important l’aportació de persones noves que s’han interessat per l’ambiciosa iniciativa i que han volgut donar un cop de mà per aconseguir que el carrer pogués estar enllestit en només deu dies.

Una de les figures de la representació del Quixot al carrer Verdi / A.R.

En total, la comissió calcula que prop de 150 persones han contribuït a la realització del decorat guanyador, que representa diverses escenes de l’obra de Cervantes a través d’unes figures imponents d’una manufactura excel·lent. “Al final hem pogut acabar el guarnit com volíem. Ens ha fet molta il·lusió tota l’ajuda. El premi ja el teníem abans d’arribar a la plaça de la Vila”, reconeix emocionada Font.

Una de les figures de la representació del Quixot al carrer Verdi / A.R.

Decoració a prova de pluja

Precisament, aquest dijous totes les mirades se centraven en el carrer Verdi. La cua per poder accedir al tram decorat arribava al migdia fins passat el carrer Astúries i l’expectació era màxima entre els visitants, que esperaven que la pluja d’aquests dies no hagués provocat algun desperfecte en l’aclamada decoració. Res més lluny de la realitat. “Quan pots treballar amb previsió ja intentes protegir una mica les figures amb capes i capes. Només vam haver de tapar amb plàstic els personatges que estan penjats per evitar que el sostre acabés cedint”, apunta Font, que considera que la pluja inclús dona un cert toc “d’envellits” als personatges.

Una de les figures que representen el Quixot al carrer Verdi / A.R.

Una nova victòria set anys després

Amb el guardó de l’edició d’aquest 2022 a la butxaca, el carrer Verdi torna a imposar-se en el concurs de carrers guarnits set anys després. La darrera victòria d’aquesta artèria gracienca -una de les clàssiques favorites del certamen juntament amb els carrers Progrés, Mozart i Tordera– es remunta a l’any 2015, quan es van endur el reconeixement gràcies al muntatge d’un decorat inspirat en un viatge al Japó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa