Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Guia per no perdre’s durant els quatre dies de festa de La Mercè
  • CA

Barcelona recupera del divendres 23 al dilluns 26 de setembre les festes de la Mercè, alliberades de les restriccions Covid-19 que han marcat les darreres dues edicions. Enguany s’han previst 12 escenaris per a la música, set espais per a les arts de carrer i desenes de places i carrers que s’ompliran de cultura popular. La festa arrencarà amb el pregó de la directora de cinema Carla Simón i el tradicional Toc d’inici. La festa acabarà amb el Piromusical de l’avinguda Reina Maria Cristina.

Un aspecte destacat de la festa major d’enguany és la recuperació de les exhibicions castelleres després de la pandèmia. Les exhibicions tindran lloc els dies 24 i 25. A més a més, en el programa també destaca una festa dedicada a Pau Riba. Així mateix, després d’anys sense celebrar-se, enguany es recuperarà la Nit de la Vigília el dia 23 al vespre, amb els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar com a protagonistes. Pel que fa a la ciutat convidada, aquesta edició és el torn de Roma, ciutat que mostrarà una part de la seva cultura a través d’espectacles, concerts, projeccions i altres activitats.

Diversitat de cercaviles tradicionals recorreran la ciutat amb la participació de gegants i gegantes, capgrossos, bèsties, diables, trabucaires i moltes altres manifestacions de la cultura popular de la ciutat. Les actuacions castelleres se celebraran amb les vuit colles de la ciutat el dissabte i amb els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls, juntament amb els amfitrions, Castellers de Barcelona, el diumenge.

Exhibició de cultura popular a la plaça Sant Jaume, durant la Mercè 2019 / Jordi Play
Exhibició de cultura popular a la plaça Sant Jaume, durant la Mercè 2019 / Jordi Play

El mateix diumenge dia 25, la tradició festiva de la ciutat es concentrarà al Passeig de Gràcia per commemorar els 200 anys de la seva inauguració. Al llarg del matí, seran els gegants modernistes i noucentistes i les colles bastoneres de la ciutat qui ocuparan el Passeig. Per la tarda, en canvi, el protagonisme el tindrà el foc, amb el Correfoc dels petits primer, i l’obertura de la Porta de l’Infern per als més grans quan es faci fosc. La festa també tindrà tres grans escenaris per a la cultura popular: la plaça de Sant Jaume, l’Avinguda de la Catedral, i la novetat de la plaça de la Mercè.

Espais per a les arts al carrer

En paral·lel a la cultura popular i la tradició, els dies 23, 24, 25 i 26 de setembre Barcelona serà escenari de Mercè Arts al Carrer, amb un total de 86 espectacles, i 335 funcions repartides en 7 espais i amb la participació de 131 companyies i d’artistes d’orígens diferents.

La programació inclou propostes com la dansa urbana, el teatre de carrer o el circ, entre altres. Mantenint l’esperit descentralitzador del festival, aquest 2022 la programació s’estén arreu de la ciutat: el Parc de l’Aqüeducte acollirà la programació de Pallassos Sense Fronteres; el Parc de Joan Miró estarà dedicat als més petits i petites, i el Castell de Montjuïc mantindrà una mirada especial al món del circ. Els altres escenaris son el Parc de la Ciutadella, el Palauet Albéniz, el Parc de la Trinitat, i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm.

Una intèrpret canta durant l’espectacle “Amigoo” de Mumusic Circus al jardí dels Drets Humans amb motiu de la Mercè 2020 / Consuelo Bautista

Un complet programa de concerts de tots estils en múltiples festivals

Un centenar de concerts en tres festivals ocuparan el Teatre Grec, els Jardins del Doctor Pla i Armengol, la Plaça Major de Nou Barris, l’Escenari Mediterràniament d’Estrella Damm a la platja de Bogatell, la Ronda Sant Antoni i l’Avinguda de la Catedral, a més dels escenaris de les emissores de ràdio, recuperant el de l’Avinguda Maria Cristina i un nou espai a la Zona Universitària.

El Barcelona Acció Musical (BAM) torna un segon any sota la direcció artística de L’Afluent, una cooperativa mixta molt compromesa amb el teixit cultural de la ciutat i amb la música actual. Músiques que ressonaran al nostre cap i cos durant molt de temps amb una programació amb més de trenta espectacles. Un cartell que ens endinsa en sons tradicionals però, a la vegada, urbans i actuals, amb artistes com Luna Ki, Lao Ra, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, Frantic Amber o Soledad Vélez, entre d’altres. Els escenaris del BAM es repartiran entre la Rambla del Raval, el Moll de la Fusta i l’Antiga Fàbrica Damm.

A banda del BAM, Música Mercè concentra bona part de les opcions que es presenten en grans escenaris. Destaquen els concerts a l’Avinguda Maria Cristina amb La Oreja de Van Gogh, La Pegatina, Ginestà o Stay Homas. Però també, les propostes en escenaris com el de la platja del Bogatell amb Alizzz i Delafé i las Flores Azules, o a l’Avinguda de la Catedral, amb Juan Perro.

El Piromusical torna a Maria Cristina

Aquesta Mercè també es recuperen les exhibicions pirotècniques, amb el XXIII Festival Pirotècnic Internacional a l’Espigó del Gas, el divendres i dissabte. I per tancar les festes, el Piromusical tornarà plenament a l’Avinguda de Maria Cristina, després que l’any passat es descentralitzés i es fes sense música. Enguany el Piromusical tindrà diferents blocs amb melodies italianes i romanes, música en clau feminista, òpera per commemorar els 175 anys del Gran Teatre del Liceu, música contra la guerra arreu del món i un final de festa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa