Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Finalitza l’esperada restauració de la parròquia de Sant Andreu

graph –>

Les obres de restauració de la parròquia de Sant Andreu de Palomar de Barcelona, ​​que s’han centrat en la rehabilitació i consolidació de la cúpula, la llanterna i l’estructura que la suporta, han finalitzat, segons ha informat l’Arquebisbat de Barcelona en un comunicat. Es tractava d’una actuació llargament esperada pels veïns, després d’anys amb l’emblemàtica cúpula envoltada de xarxes de protecció. El proper dissabte 27 de novembre, coincidint amb la celebració de la Festa Major de Sant Andreu, l’església inaugurarà la restauració amb un acte online.

Les obres han suposat una inversió total de més d’un milió d’euros (1.101.966 euros) que han finançat l’Ajuntament de Barcelona (30,2%), ​​l’Arquebisbat de Barcelona (39,57%) i la Generalitat a través de la conselleria de Cultura i l’Institut Català del Sòl (30,2%), en el marc del programa de l’1% Cultural. Els elements en què es centraven les obres presentaven “lesions, envelliment i desgast” dels materials a l’tractar-se dels elements més exposats de l’edifici al vent, l’aigua i els canvis de temperatura i la radiació solar.

Cúpula de la parròquia de Sant Andreu després de la rehabilitació / Arquebisbat de Barcelona

Les obres principals han durat 12 mesos –sense comptar una pausa per l’esclat de la pandèmia–, tot i que cal sumar-hi diversos treballs realitzats durant 2011, 2013 i 2014. Totes les intervencions han requerit 2.000 m2 de bastides, que arribaven a una altura de 66 metres.

L’església està protegida amb nivell C al Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona i es va començar a construir en 1850, encara que la cúpula original es va esfondrar el 1882 i l’interior es va cremar durant la Setmana Tràgica de 1909.

Interior de la parròquia de Sant Andreu després de la rehabilitació / Arquebisbat de Barcelona

Les peces vermelloses de revestiment de la cúpula s’han hagut de col·locar totes noves. Tot i que la previsió era conservar-les fent un cosit de les esquerdes, va ser inviable perquè la degradació era massa important i, a més, estaven preses amb morter de ciment. Pel que fa a les peces ceràmiques dels 8 nervis, s’han pogut recuperar i consolidar, excepte les peces d’un dels nervis que estaven caigudes i que s’han restituït amb peça ceràmica nova, seguint el criteri de restauració avalat pel Departament de Cultura. A més, s’han pogut restaurar els vitralls originals de la llanterna i s’ha reforçat la creu original de la part superior de la cúpula.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i Grataconys a novembre 24, 2020 | 10:14
    Serafi Bandarra i Grataconys novembre 24, 2020 | 10:14
    Tot eixo esta molt be, ja feia falta, pero tenim la capella dels segadors que també li fa molta falta que es repari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa