El Museu Marítim de Barcelona acull l’exposició immersiva ‘Pompeya. El último gladiador’. Una experiència que gràcies a la realitat virtual permet als visitants convertir-se en gladiadors i viure en la seva pell els últims dies de Pompeia abans que el volcà Vesuvi entrés en erupció i tota la ciutat quedés completament coberta de cendra. De fet, es tracta de l’experiència de realitat virtual europea més gran fins ara amb 400 metres quadrats i 60 persones immerses alhora.
Avui, dijous 1 de juny, ha obert les portes a la ciutat de Barcelona aquesta exposició, i les mantindrà obertes fins al diumenge 15 d’octubre. Una mostra que va més enllà de la realitat virtual, perquè també compta amb 150 peces originals procedents del Museu Arqueològic de Nàpols, i amb un laboratori multimèdia d’experimentació per als més petits. Per tant, aquesta mostra uneix art i història.
Com a visitant, un cop et col·loques les ulleres de realitat virtual, et converteixes en el gladiador Marcus Atilius, un personatge que va existir fa més d’un miler d’anys a l’antiga Pompeia i que lluitava al circ per aconseguir la seva llibertat. “És un viatge en el temps”, ha explicat el director d’operacions d’Universe -l’empresa de realitat virtual encarregada d’executar el projecte-, Fréderic Sanz.
Un recorregut per Pompeia
Per recrear de la manera més fidedigne possible la vida dels antics habitants de Pompeia, l’exposició segueix un itinerari per diverses sales i cada una d’aquestes representa un espai característic de la vida de la ciutat: els gladiadors, el temps lliure, el teatre i les termes. Segons explica el director de l’exposició, per tal de preservar al màxim la veritat de l’època, l’organització de l’experiència immersiva ha col·laborat amb el Museu Arqueològic de Nàpols. Des del centre italià els han ajudat a entendre millor com eren els carrers de Pompeia, com vestien els ciutadans de l’època o com funcionava el circuit dels gladiadors.