Els Gegants del Pi acusen Colau d’arraconar la cultura popular a les festes de la Mercè

Retreuen a l'administració que no doni compliment al Protocol Festiu i que estigui convertint la Mercè en un "mer festival"

L’Associació d’Amics dels Gegants del Pi creu que el tractament de la cultura popular a les festes de la Mercè és “absurd, ridícul i vergonyós”. Així ho ha expressat en un comunicat que enceta el programa de l’entitat cultural per a les festes de la ciutat. El text s’anomena “No anem bé” i lamenta que que no hi hagi una estructura clara, a diferència d’altres ciutats, que provoca que, per exemple, els barcelonins no tinguin clar any rere any quin dia és el Correfoc –en aquesta edició, dissabte a les 20:30h–. “L’Ajuntament no s’ho creu”, diu el comunicat, en referència al projecte d’unes festes amb la tradició cuidada. Es critica especialment que hi hagi un Protocol Festiu aprovat en plenari però que el govern d’Ada Colau no el segueixi, es queixen.

Com a mostres del poc compliment de la normativa i la cura a les tradicions durant les festes populars, l’escrit dels amics dels Gegants del Pi esmenta “les obres a la Virreina en plena Festa Major”, “la no presència de les autoritats a l’Anada a Ofici, almenys fins el 2018” o “la no aparició en el programa d’alguns actes”. Així mateix, lamenten que no hi hagi uns òrgans amb plens poders que fiscalitzin el funcionament del Protocol Festiu i del Seguici. “Fa que la festa no sigui forta”, retreu l’entitat.

Comunicat de la colla dels Gegants del Pi al seu programa d'actes de la Mercè / ISUU

Comunicat de la colla dels Gegants del Pi al seu programa d’actes de la Mercè / ISUU

En una altra línia, apunten que “cal fer pedagogia” i repensar “el discurs de la Festa Major”, en el sentit ampli del terme. D’una altra manera, la manca de coherència entre les activitats que s’encabeixen entre el 20 i el 24 de setembre acabarà per que la Mercè sigui “un mer festival” allunyat del sentit que donen les tradicions. 

Per acabar, però, recorden que “la ciutadania, com de costum, va per davant de les institucions i es creu la festa: coneix els actes, se n’informa, sap que el dia 24 de setembre és el dia de la patrona i surt a celebrar-ho”. Tot plegat per presentar una edició de la proposta gegantina per viure les festes que inclou un pròleg de l’actriu Estel Solé. 

Més informació

Comentaris

    Serafí Bandarra i Grataconys 17/09/2019 9:48 am
    Entre aquesta bona dona i l'institut de cultura popular,es per abaixar la persiana
    No moleu 16/09/2019 8:03 pm
    És culpa vostra, no teniu cap gegant LGTBI.

Nou comentari