El món del teatre també surt al carrer per protestar contra les noves mesures del Govern

Indignació al món cultural pel tancament obligat dels propers quinze dies

Un centenar de professionals de la cultura s’han manifestat aquest dijous davant de la Conselleria de Cultura per mostrar el seu rebuig a les noves mesures del Govern contra el coronavirus. Liderada pel món teatral, la protesta ha palesat la “incomprensió” del sector i “el pas enrere” que suposa l’ordre que suspèn a partir de demà i almenys durant 15 dies les activitats escèniques i musicals, inclosos els cinemes. Els manifestants han constatat amb “desolació” com la molt recent declaració de la cultura com a bé essencial “ha quedat en paper mullat”, en expressió del director teatral Adrià Aubert. Entre càntics de “la cultura és segura” i l’irònic “que nos dejen actuar” –parodiant el càntic utilitzat per agents del cos de la Policia Nacional desplaçats l’any 2017 a Catalunya per evitar el referèndum– els concentrats s’han tornat a convocar demà per repetir la protesta.

Els actors i actrius Júlia Barceló, Laura Aubert, Jordi Rico i Ester Cort, el director i dramaturg Adrià Aubert, també algun representant de l’empresariat cultural, entre altres, han participat en la protesta. En general, professionals joves de les arts escèniques. Aubert, cofundador de la companyia Els Pirates i director artístic d’El Maldà, explicava tocat a l’ACN la sensació que la declaració de la cultura com a bé essencial ha quedat en “paper mullat”. “No ha servit absolutament de res. Les paraules no ens serveixen; portem aguantant això des de principis de març, i la situació ja s’està convertint en insostenible pel conjunt de professionals del sector”, assegura el dramaturg.

De la seva banda, l’actriu Ester Cort comparteix la sensació de “pas enrere” que els transmet la decisió del Govern. “Sorpresa i desolació”, comenta Cort, sobre l’anunci de noves restriccions i de tancament de l’activitat cultural durant els propers quinze dies. I afegeix: “Ja ho teníem aconseguit, érem un bé essencial, i fa tres dies es feia un toc de queda en què els espais culturals podien seguir fins les deu…. I de cop, tornem enrere, com si no hagués servit de res el que s’està fent”.

La també actriu Laia Alsina afegeix que “si realment” calia prendre aquesta decisió, aleshores el Govern hauria pogut “tenir preparades mesures a l’alçada de la gravetat de les restriccions”. Al seu entendre, “és vergonyós com estan deixant la patronal, els actors i les actrius a l’estacada”.

De manera espontània, els manifestants han transmès que volen mantenir la protesta, i en principi convocaran una nova concentració aquest mateix divendres. “Avui hem vingut de manera espontània –apuntava Aubert- i volem mantenir aquestes protestes perquè això no quedi així. I que s’hi vagin sumant tots els professionals del sector de la cultura, que són moltíssims, per fer-nos forts i seguir fins que se’ns doni una resposta clara”

Nou comentari